Składniki (na 4-5 porcji):
- 500g filetów śledziowych w oleju (najlepiej matiasów)
- 3 średnie cebule
- 5-6 ogórków kiszonych
- mały słoik marynowanych pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- około 200g łagodnego keczupu
- 1 łyżka oliwy
Cebule obieramy, kroimy na pół i szatkujemy w grube plasterki. Na łyżce rozgrzanej oliwy, podsmażamy cebulę do miękkości, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.Śledzie kroimy w kwadraty, pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Pieczarki, jeśli nie kupiliśmy w już pokrojonych, kroimy w plasterki. To samo robimy z kiszonymi ogórkami.
Składniki będziemy układać warstwowo- wykładamy 1/3 każdego ze składników, tak aby utworzyć 3 warstwy. Dno zamykanej miski lub plastikowego pudełka wykładamy cebulą, na nią układamy śledzie i polewamy lekko keczupem. Następnie układamy plasterki ogórka, marynowane pieczarki i posiekaną pietruszkę. Posypujemy solą i pieprzem. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy.
Po ułożeniu ostatniej warstwy, zamykamy miskę i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby się przegryzło.