Śledzie na zielono

Drukuj
19.12.2013   Magda

Śledzie w najróżniejszych wariantach to klasyczna przystawka na większości świątecznych kolacji, rodzinnych uroczystości i przyjęć. Można je albo uwielbiać albo nienawidzić – ja kocham i to od najmłodszych lat.Śledzie na zielono to interesująca kompozycja – kwaśne ogórki, świeży smak zielonej pietruszki i  słodka cebulka łączą się w pysznej śledziowej sałatce, która zadowoli fanów tej ryby, a i może zachęci przeciwników 🙂

Składniki (na 4-5 porcji): 

  • 500g filetów śledziowych w oleju (najlepiej matiasów)
  • 3 średnie cebule 
  • 5-6 ogórków kiszonych 
  • mały słoik marynowanych pieczarek 
  • pęczek natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • około 200g łagodnego keczupu
  • 1 łyżka oliwy

 

Cebule obieramy, kroimy na pół i szatkujemy w grube plasterki. Na łyżce rozgrzanej oliwy, podsmażamy cebulę do miękkości, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.Śledzie kroimy w kwadraty, pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Pieczarki, jeśli nie kupiliśmy w już pokrojonych, kroimy w plasterki. To samo robimy z kiszonymi ogórkami.

 

Składniki będziemy układać warstwowo- wykładamy 1/3 każdego ze składników, tak aby utworzyć 3 warstwy. Dno zamykanej miski lub plastikowego pudełka wykładamy cebulą, na nią układamy śledzie i polewamy lekko keczupem. Następnie układamy plasterki ogórka, marynowane pieczarki i posiekaną pietruszkę. Posypujemy solą i pieprzem. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy.

 

Po ułożeniu ostatniej warstwy, zamykamy miskę i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby się przegryzło.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.