Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Drukuj
18.05.2015   Magda
Dla mnie makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem zawsze będzie się kojarzyć z wakacjami, z jedzeniem go przy szumie fal i zachodzie słońca. A dlaczego? Jest to moje główne danie jakie przygotowuje podczas wyjazdów, ponieważ jest szybkie, przepyszne, a kilka puszek z tuńczykiem zawsze zmieści się w bagażu. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g ulubionego makaronu
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewą
  • łyżka oliwy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • świeże oregano do podania

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie gdy gotuje się makaron, robimy sos. Drobno siekamy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę Chwilę smażymy, aby cebula się zeszkliła – około 4-5 minut, po czym wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pół puszki przegotowanej wody – dokładnie wypłukujemy wodą resztę pomidorów z puszki. Dodajemy chili, cukier i część pokrojonych kaparów, następnie przykrywamy i dusimy 10 minut.

 

Po tym czasie, dodajemy do sosu odsączonego tuńczyka, trochę zostawiamy na wierzch makaronu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Ugotowany makaron obficie polewamy sosem. Podajemy udekorowane kaparami, tuńczykiem i świeżym oregano. Można też posypać odrobiną chili jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.