Spagetti z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i kaparami

Drukuj
21.04.2020   Magda

Szybsze niż najszybsze spaghetti z sosem pomidorowym to właśnie makaron z podsmażonym boczkiem, małym, słodkimi pomidorkami i dla przełamania słonymi kaparami. Prościej być nie może. Całość wykonania trwa tyle co ugotowanie makaronu. Pycha!

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu spaghetti
  • 100g wędzonego, surowego boczku w plastrach
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki marynowanych, małych kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka siekanej świeżej bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
  • sól do gotowania makaronu

 

Wstawiamy garnek z wodą na makaron, gdy zawrze, dobrze solimy, wrzucamy makaron i mieszamy. Gotujemy al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania.

 

Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na pół. Boczek kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Łyżkę odcedzonych kaparów z grubsza siekamy, drugą zostawiamy w całości.

 

Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek, smażymy na złocisto od czasu do czasu mieszając – około 3-4 minuty. Do boczku dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Gdy cebula zmięknie, po około 2-3 minutach, dodajemy 2 starte ząbki czosnku i smażymy przez minutę, mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidorki, posiekane kapary, szczyptę cukru, przyprawiamy odrobiną pieprzu. Mieszamy, zmniejszamy ogień na mały i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

 

W międzyczasie makaron powinien być już ugotowany i odcedzony, woda po gotowaniu odlana. Ugotowany, ciepły makaron trzymamy w ciepłym garnku po gotowaniu.

 

Po 10 minut duszenia, dodajemy do sosu posiekaną bazylię, próbujemy i doprawiamy pieprzem. Celowo nie podałam w przepisie soli, wystarczy jednie ta dodana do gotowania makaronu. Danie będzie słone od wody spod gotowania, kaparów i boczku. Wrzucamy do sosu makaron, wlewamy wodę spod gotowania oraz całe kapary. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy razem przez minutę. 

 

Gotowy, gorący makaron od razu podajemy. Z wierzchu posypujemy go startym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *