25.03.2015 Magda
Dzisiejsza propozycja przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom, ale także tym którzy chcą spróbować czegoś nowego i przełamać swoje przyzwyczajenia. Mi bardzo posmakował taki wege-pasztet, świetnie smakuje na kanapce, ale muszę przyznać że podjadałam go chętnie samego. Pistacje jako chrupki dodatek, świetnie uzupełniają jego smak.
Składniki (na średnią keksówkę):
- 500g czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki oliwy
- pieprz do smaku
- 2 jajka
- duża garść pistacji
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, podgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i dodajemy przyprawy – garam masalę, cynamon, imbir i wszystko razem smażymy aż cebula lekko zmięknie. Potem dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze minutę. Całość zalewamy wodą – 1,5 objętości soczewicy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do miękkości – około 30 minut.
Ugotowaną masę studzimy. Gdy masa wystygnie wyciskamy do niej ząbki czosnku, dodajemy chilli, pieprz do smaku, rozkłócone dwa jajka i obrane pistację. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy godzinę w temperaturze 180°. Upieczony i ostudzony przechowujemy w lodówce.
Moje ulubione danie, ale z pistacjami jeszcze nie robiłam 🙂
świetny pasztet, a dodatek pistacji to genialny pomysł!
Naprawdę zachęcam do zrobienia tego pasztetu – długo pozostaje świeży i świetnie smakuje jako zimna przekąska 🙂
Smacznie wygląda 🙂