Pasztet z soczewicy z pistacjami

Drukuj
25.03.2015   Magda

Dzisiejsza propozycja przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom, ale także tym którzy chcą spróbować czegoś nowego i przełamać swoje przyzwyczajenia. Mi bardzo posmakował taki wege-pasztet, świetnie smakuje na kanapce, ale muszę przyznać że podjadałam go chętnie samego. Pistacje jako chrupki dodatek, świetnie uzupełniają jego smak.

Składniki (na średnią keksówkę):

  • 500g czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • duża garść pistacji

 

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, podgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i dodajemy przyprawy – garam masalę, cynamon, imbir i wszystko razem smażymy aż cebula lekko zmięknie. Potem dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze minutę. Całość zalewamy wodą – 1,5 objętości soczewicy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do miękkości – około 30 minut.

 
Ugotowaną masę studzimy. Gdy masa wystygnie wyciskamy do niej ząbki czosnku, dodajemy chilli, pieprz do smaku, rozkłócone dwa jajka i obrane pistację. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy godzinę w temperaturze 180°. Upieczony i ostudzony przechowujemy w lodówce.

 

 


4 thoughts on “Pasztet z soczewicy z pistacjami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.