Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, groszkiem i serkiem wiejskim

Drukuj
09.11.2020   Magda

Przepis na tę zapiekankę makaronową z tuńczykiem, groszkiem i serkiem wiejskim to od początku do końca danie, które powstało z przypadku. Dosłownie trzeba było zrobić obiad, w lodówce pustka, jakieś przypadkowe składniki, w zapasach tuńczyk w puszce, a w zamrażalniku jakaś resztka zielonego groszku. No cóż, bierzemy co mamy i działamy i w sumie wyszło bardzo smaczne i sycące danie. Wykonanie też banalnie proste, nic tylko wypróbować.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 150g makaronu penne lub większych rurek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 150g mrożonego groszku
  • opakowanie serka wiejskiego z płynną śmietanką
  • pół szklanki startego sera Cheddar lub jakieś innego do posypania
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • łyżka oleju

 

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania, wrzucamy do makaronu mrożony groszek i gotujemy go jeszcze przez tą chwilę razem z makronem. Po tym czasie, ugotowany makaron wraz z groszkiem dobrze odcedzamy i trzymamy w ciepłym garnku.

 

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180°. Formę do pieczenie smarujemy odrobiną masła. 

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną cebulę – smażymy ją przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Do cebuli dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Ściągamy z ognia. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy odcedzonego tuńczyka oraz cały serek wiejski. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszkamy, aby w zapiekance zostały duże kawałki tuńczyka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Całość składników z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy równomiernie startym serem. Wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia na około 20 minut.

 

Po tym czasie ser na zapiekance powinien być rozpuszczony i złocisty. Zapiekanka jest od razu gotowa do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.