Składniki (na 2 duże porcje):
- 150g makaronu penne lub większych rurek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 150g mrożonego groszku
- opakowanie serka wiejskiego z płynną śmietanką
- pół szklanki startego sera Cheddar lub jakieś innego do posypania
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina masła do wysmarowania formy
- łyżka oleju
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania, wrzucamy do makaronu mrożony groszek i gotujemy go jeszcze przez tą chwilę razem z makronem. Po tym czasie, ugotowany makaron wraz z groszkiem dobrze odcedzamy i trzymamy w ciepłym garnku.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180°. Formę do pieczenie smarujemy odrobiną masła.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną cebulę – smażymy ją przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Do cebuli dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Ściągamy z ognia. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy odcedzonego tuńczyka oraz cały serek wiejski. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszkamy, aby w zapiekance zostały duże kawałki tuńczyka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość składników z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy równomiernie startym serem. Wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia na około 20 minut.
Po tym czasie ser na zapiekance powinien być rozpuszczony i złocisty. Zapiekanka jest od razu gotowa do podania.