Placki z kaszy gryczanej

Drukuj
19.03.2015   Magda

Okrasa złamał przepis, złamałam i ja. Tak się dobrze złożyło, że obejrzałam jego program z przepisem na te placki gdy w lodówce miałam niespożyty worek ugotowanej kaszy gryczanej, czekającej na niespływającą na mnie kulinarną wenę. Te placki są przepyszne, chrupiące, z subtelną orzechową nutą. Jest z nimi też mniej roboty niż z plackami ziemniaczanymi, które można gryczanymi śmiało zastąpić. Do wszelkich sosów jarskich i mięsnych są po prostu idealne. 

Składniki (na 8 placków):

  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (100g)
  • połowa małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Do podania – opcjonalnie:

  • odrobina twarogu do posypania
  • sos pieczarkowy np. na bazie tego przepisu

 

Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Do niej dodajemy kaszę gryczaną, śmietanę, jajka, drobno posiekaną cebulę i koperek. Mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut aby składniki się połączyły.

 

Małe placuszki smażymy na dobrze nagrzanej teflonowej patelni – nie musimy jej natłuszczać. Podajemy gorące z ulubionym dodatkiem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.