19.03.2015 Magda
Okrasa złamał przepis, złamałam i ja. Tak się dobrze złożyło, że obejrzałam jego program z przepisem na te placki gdy w lodówce miałam niespożyty worek ugotowanej kaszy gryczanej, czekającej na niespływającą na mnie kulinarną wenę. Te placki są przepyszne, chrupiące, z subtelną orzechową nutą. Jest z nimi też mniej roboty niż z plackami ziemniaczanymi, które można gryczanymi śmiało zastąpić. Do wszelkich sosów jarskich i mięsnych są po prostu idealne.
Składniki (na 8 placków):
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (100g)
- połowa małej cukinii
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka gałązek świeżego koperku
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Do podania – opcjonalnie:
- odrobina twarogu do posypania
- sos pieczarkowy np. na bazie tego przepisu
Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Do niej dodajemy kaszę gryczaną, śmietanę, jajka, drobno posiekaną cebulę i koperek. Mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut aby składniki się połączyły.
Małe placuszki smażymy na dobrze nagrzanej teflonowej patelni – nie musimy jej natłuszczać. Podajemy gorące z ulubionym dodatkiem.