Składniki (na 2 porcje):
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- 1 mała cebula
- połowa czerwonej papryki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta chili – opcjonalnie
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek lub szczypior z dymki do posypania – opcjonalnie
Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią cebulę oraz paprykę i smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 4-5 minut, aż lekko zmiękną. Do tego dodajemy koncentrat oraz przyprawy – kolendre, kumin, chili, jeśli używamy – smażymy wszystko mieszając cały czas przez około minutę. Do tego dodajemy 2-3 łyżki wody, rozprowadzamy.
Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy aby połączyła się ze składnikami, obtoczyła w przyprawach i koncentracie. Próbujemy i doprawiamy kaszę solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień. W kaszy robimy dwa zagłębienia do których wbijamy jajko. Przykrywamy i całość dusimy około 5-7 minut, zależy od wielkości jajka oraz patelni, do chwili, aż białka się zetną, ale na żółtka dalej będą płynne – takie są najlepsze, chyba, że ktoś woli ścięte, to trzyma dłużej.
Na sam koniec doprawiamy jajka solą oraz pieprzem – najlepiej świeżo mielonym. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy.