Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem

Drukuj
14.03.2015   Magda

Kasza gryczana z twarogiem to lekkie i pyszne nadzienie jakiego nie spodziewalibyście się w naleśnikach. Spróbowałam ich pierwszy raz od koleżanki w pracy, były wyśmienite więc musiałam je koniecznie zrobić sama. Polecam wszystkim jaroszom, osobą na diecie i poszukującym nowych, ciekawych smaków.

Składniki (na około 10 naleśników):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki

Farsz:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200g chudego twarogu
  • 2 łyżki śmietany 12% i po łyżce do podania
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 gałązki koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Dodatkowo:

  • masło do obsmażenia naleśników

 

Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę, mleko, olej, szczyptę soli i roztrzepujemy rózgą. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na czas przygotowywania farszu.

 

Cebulę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Szklimy aż stanie się miękka. Następnie wyciskamy do niej ząbek czosnku i smażymy minutę. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. W misce rozdrabniamy twaróg widelcem na drobne kawałki. Dodajemy do niego kaszę gryczaną, przesmażoną cebulę z czosnkiem, śmietanę i posiekamy drobno koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 

 

Na średniej wielkości patelni smażymy cienkie naleśniki – nie musimy smażyć na oleju ponieważ jest on już w cieście. Gdy wszystkie naleśniki są usmażone, na patelni rozpuszczamy masło na którym będziemy obsmażać naleśniki. Na każdego naleśnika kładziemy dużą łyżkę farszu i zamykamy w kopertę. Nafaszerowane naleśniki smażymy partiami i od razu podajemy z kleksem śmietany.

 



2 thoughts on “Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *