Słodkie placuszki twarogowe

Drukuj
19.01.2019   Magda

Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie pyszne i bardzo dobrze, że do tego są dziecinnie proste i szybkie. Baza jak na biszkopt, lekka i puszysta a z niej kawałki kremowego twarogu. Wystarczy odrobina cukru pudru do podania, nie mówiąc już o sosie owocowym. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250g chudego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego – u mnie domowej roboty
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Do podania:

  • cukier puder
  • sos truskawkowy jak z tego przepisu

 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą puszystą pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku, dokładnie rozprowadzamy. Do masy przesiewamy mąkę i już za pomocą łyżki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec kruszymy małe kawałki twarogu i dokładnie mieszamy.

 

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy się dobrze nagrzeje, smażymy placuszki – na jednego daję około 1,5 łyżki ciasta i układam w miarę foremny placuszek, niezbyt gruby. Smażę z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Upieczone wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym na minutę. Przed kolejną porcją dodaję odrobinę oleju.

 

Upieczone i odsączone placuszki od razu podajemy. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem owocowym. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *