Pasztet warzywny

Drukuj
20.12.2014   Magda

Świąteczne przejedzenie co roku daje mi się we znaki, ale jak tu odmówić takim pysznościom stojącym na stole. Ciężko… W tym roku przemycam na stój coś lżejszego, bez utraty wspaniałego smaku i świątecznej tradycji. Mój pasztet warzywny, przetestowany na rodzinie jeszcze przed świętami, został pozytywnie odebrany i z namaszczeniem przyjęty jako zastępstwo tradycyjnego mięsnego pasztetu. Wilgotny, aromatyczny, dobrze rozsmarowuje się na chlebie – będzie idealny na lekkie świąteczne śniadanie. 

Składniki (na 3 kokilki):

  • 300g cukinii, bez pestek, starta na grubych oczkach tarki
  • 200g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka, starta na małych oczkach tarki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy manny
  • 1 łyżeczka sosu Worcester (można zastąpić Maggi)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

 

Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy często mieszając, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy około 20 minut, aż z pieczarek odparuje cała woda i lekko się zarumienią. Przesmażone pieczarki przekładamy do robota kuchennego i mielimy na małe kawałki. Przekładamy do miski i odstawiamy.

 

Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki, rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na niego marchewkę i startą cukinię. Smażymy przez 15 minut, często mieszając. Warzywa przekładamy do pieczarek i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia – masa musi być letnia.

 

W czajniku zagotowujemy dużo wody. Kokilki do zapiekania wysmarowujemy olejem. Przygotowujemy blachę do pieczenia, która pomieści wszystkie kokilki. Nagrzewamy piekarnik do 180°.

 

Do warzyw dodajemy kaszę mannę, jajka, sos Worcester i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę przekładamy do przygotowanych kokilek, dociskamy łyżką i wyrównujemy wierzch. Kokilki wkładamy do blachy do pieczenia, do której ostrożnie wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości kokilek. Blachę wstawiamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Upieczony pasztet studzimy i przechowujemy w lodówce.

 

 



1 thought on “Pasztet warzywny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.