Składniki (na 3 kokilki):
- 300g cukinii, bez pestek, starta na grubych oczkach tarki
- 200g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 marchewka, starta na małych oczkach tarki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy manny
- 1 łyżeczka sosu Worcester (można zastąpić Maggi)
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy często mieszając, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy około 20 minut, aż z pieczarek odparuje cała woda i lekko się zarumienią. Przesmażone pieczarki przekładamy do robota kuchennego i mielimy na małe kawałki. Przekładamy do miski i odstawiamy.
Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki, rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na niego marchewkę i startą cukinię. Smażymy przez 15 minut, często mieszając. Warzywa przekładamy do pieczarek i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia – masa musi być letnia.
W czajniku zagotowujemy dużo wody. Kokilki do zapiekania wysmarowujemy olejem. Przygotowujemy blachę do pieczenia, która pomieści wszystkie kokilki. Nagrzewamy piekarnik do 180°.
Do warzyw dodajemy kaszę mannę, jajka, sos Worcester i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę przekładamy do przygotowanych kokilek, dociskamy łyżką i wyrównujemy wierzch. Kokilki wkładamy do blachy do pieczenia, do której ostrożnie wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości kokilek. Blachę wstawiamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Upieczony pasztet studzimy i przechowujemy w lodówce.
świetny przepis na pasztet! 🙂