Penne z fenkułem i czosnkową kruszonką

Drukuj
01.02.2018   Magda
Makaron z fenkułem, z sosem ala Carbonara a na wierzch chrupiąca czosnkowa posypka to wyjątkowa propozycja na co dzień. Szybka i prosta do przygotowania, a do tego wyjątkowa dzięki niecodziennemu dodatkowi w postaci fenkuła. Jego lekko anyżkowy, słodkawy smak świetnie pasuje do kremowego śmietanowego sosu. Aby dodać charakteru szczypta chili i czosnkowa kruszonka – niebo w gębie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 160g makaronu penne
  • 1 średni fenkuł
  • szczypta chili
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła

Na posypkę:

  • kromka pszennego chleba bez skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta sproszkowanego czosnku

 

Zaczynamy od zrobienia kruszonki – chleb przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na średniej wielkości okruchy. Na patelnię dodajemy oliwę, rozgrzewamy i wsypujemy na nią okruchy chleba. Podsmażamy mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Ściągamy z patelni i do jeszcze ciepłych dodajemy szczyptę sproszkowanego czosnku – mieszamy i odstawiamy. 

 

Fenkuła myjemy, osuszamy i odcinamy od niego łodygi i nać. Łodygi kroimy w średniej grubości plastry a nać odkładamy na później. Resztę warzywa przekrawamy na ćwiartki, usuwamy twardy głąb i kroimy w średniej grubości plastry. 

 

Wstawiamy wodę na makaron, porządnie solimy. Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu, która przyda się później. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewamy – ma być gorący.

 

Do miski wybijamy jajko, roztrzepujemy. Dodajemy do niego śmietanę i dokładnie rozprowadzamy.

 

Na patelnię po kruszonce wkładamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy pokrojony fenkuł – bulwę oraz łodygę i smażymy, aż zacznie się podpiekać na złocisto. Następnie dodajemy odrobinę chili i smażymy jeszcze minutę mieszając. 

 

Wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy do niej gorący makaron oraz jajka ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Ja lubię jak sos jest lekko płynny dlatego dodaję na patelnię też odrobinę słonej wody spod makaronu, mieszam. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Od razu podajemy gorące danie, posypane z wierzchu kruszonką z chleba i ozdobione nacią kopru.

 



1 thought on “Penne z fenkułem i czosnkową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *