Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechową posypką

Drukuj
23.10.2017   Magda

Prosta i pyszna sałatka, pięknie podana to bardzo gustowna propozycja do zaserwowania gościom. Ja przygotowałam ją na spotkanie z przyjaciółką, którą chciałam wyjątkowo ugościć. Zdecydowanie jest w tej sałatce coś wyjątkowego i jest kolejnym dla mnie potwierdzenie, że prostota potrafi być kwintesencją wykwintności. Sprawia to połączenie smaków – słodkiego i pikantnego, oraz struktur – chrupiących i kremowych. Do tego często stosowana przeze mnie posypka z orzechów i gotowe. Rozkosz.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 garście umytej i osuszonej roszponki
  • 2 średnie buraki
  • 100g kremowego sera koziego

Na posypkę z orzechów:

  • kromka razowego chleba bez skórki
  • 3 łyżki obranych orzechów włoskich
Dressing:
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od upieczenia buraków. Nastawiamy piekarnik na 200°. Buraki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Pakujemy buraki w paczuszki z folii aluminiowej tak miały trochę przestrzeni wokół siebie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeśli nie, zawijamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Upieczone buraki wystawiamy do częściowego ostudzenia.

 

W międzyczasie gdy buraki się pieką, robimy dressing i kruszonkę z orzechów. Do dressingu – wszystkie składniki przekładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie wstrząsamy do połączenia się składników (przed samym użyciem też musimy energicznie wstrząsnąć). Próbujemy do smaku i jeśli któregoś smaku nam brakuje, możemy go odrobinę dodać.

 

Na kruszonkę – kromkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do robota kuchennego razem z orzechami i mielimy na drobno. Na suchą patelnię przerzucamy chlebowo-orzechowe okruchy i prażymy, aż staną się złociste i chrupiące.

 

Jeszcze lekko ciepłe buraki kroimy w średniej wielkości kęsy. Przekładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami dressingu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na talerzu układamy umytą roszponkę, i kawałki sera – ja rozdzielam je palcami i układam równomiernie na talerzu. Na talerz rozkładam też burkami, razem z sokami. Całość polewamy pozostałym dressingiem. Na sam koniec posypujemy kruszonką i podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.