Zastosowany tutaj zestaw smakowy z delikatnego, ciągnącego się sera, wytrawnych podpieczonych orzechów i przełamującego słodko-cierpkiego smaku borówek to istny hit i świetne połączenie. Zobaczycie jak będą szybko znikać.
Składniki (na 4 tosty):
- 4 kromki pszennego chleba tostowego
- 8 plasterków sera brie
- 2 łyżki obranych orzechów włoskich
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2-3 łyżeczki konfitury borówkowej
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórki – możemy zachować kwadratowy kształt lub tak jak u mnie, przyciąć je na okrągło foremką. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy na minutę do wstępnego podpieczenia.
Po minucie wyciągamy je, obracamy na drugą stronę. Na wierzch układamy po 2 plasterki sera i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści, a orzechy i chleb zarumienią – około 3-4 minut, ale może być krócej – najlepiej jest obserwować.
Wyciągamy tosty, na wierzch dajemy kleks borówki i podajemy.
Niezawodny klasyk! świetne połączenie smaków