Zapiekanka 3 sery z pieczarkami i orzechową kruszonką

Drukuj
21.10.2019   Magda

Zapiekanka makaronowa zawsze jest udana jeśli dodajemy do niej pysznego sera. A co jeśli dodamy do niej aż 3 rodzaje sera, pieczarki i kruszonkę z orzechami włoskimi? Wyjdzie nam istna bomba smakowa, do tego najlepszy wege obiad w życiu, który znika z talerzy w zawrotnym tempie. Zestaw smakowy jest tak pyszny, że trzeba się mieć na baczności i nie zjeść już połowy makaronu na etapie doprawiania go na patelni…ja czasem przegrywam w tym momencie i przytomnieje dopiero po 4 widelcu. Warto się powstrzymać, bo kruszonka dodaje jeszcze więcej aromatu do całości. Mniam!

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 100g drobnego makaronu
  • 250g drobnych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 50g sera Lazur
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 100g sera Camembert
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Na kruszonkę:

  • kromka razowego chleba
  • 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i raz przelewamy wodą.

 

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy na drobno. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy na niego cebulę i chwilę smażymy do zeszklenia – około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się lekko przypiekać – około 8-10 minut. 

 

Na patelnię z pieczarkami dodajemy pokrojony z grubsza ser Lazur oraz Camembert, mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy na 2-3 minuty – ciepło na patelni sprawi, że sery już wstępnie się rozpuszczą. Następnie, dodajemy śmietanę oraz mleko i wszystko dokładnie rozprowadzamy, do całkowitego rozpuszczenia się serów. Po tym zabiegu wrzucamy na patelnię makaron, natkę pietruszki  oraz parmezan, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Do robota kuchennego wrzucamy orzechy, pokrojoną z grubsza kromkę chleba oraz oliwę – wszystko mielimy do utworzenia drobnej kruszonki. 

 

Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy całą kruszonkę, lekko dociskając aby się przykleiła do makaronu.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż kruszonka z wierzchu stanie się złocista. Podajemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.