Makaron z fenkułem i serem pleśniowym

Drukuj
20.01.2015   Magda

Fenkuł z serem pleśniowym to brzmi wykwintnie! Jeśli chce się zrobić dobre wrażenie na drugiej połówce, efekt będzie murowany. Danie sprawia wrażenie czasochłonnego i  wymagającego kuchennej wirtuozji… Oczywiście, zawsze można zataić fakt, że przygotowanie, tak naprawdę, zajmuje chwilę i największym wyznaniem jest ugotowanie makaronu al dente… bo przecież czego się nie robi, aby wypaść jak najlepiej 😉

Składniki(na 2 porcje): 

  • 1 mały fenkuł lub pół dużego (około 400g)
  • 1 średnia cebula
  • 150g sera z niebieską pleśnią
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • dobry chlust białego wytrawnego wina
  • 250 g makaronu penne
  • sól i biały pieprz do smaku

 

Wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie kroimy warzywa – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy w piórka, fenkuła myjemy, usuwamy twardy głąb i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Zostawiamy natkę do przybrania. Po tych przygotowaniach, woda na makaron powinna już wrzeć, więc gotujemy makaron al. dente.

 

Na patelnię wlewamy oliwę  i podgrzewamy, następnie wrzucamy cebulę i szklimy ją przez około 3 minuty. Potem, dodajemy fenkuła i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie, dodajemy sól, grubo mielony pieprz, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, aby wino odparowało. 

 

Do cebuli i fenkuła, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, chwilę mieszamy aby ser się zagrzał i zaczął rozpuszczać. Po chwili dodajemy śmietankę kremówkę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i wszystko razem dusimy przez 3 minuty – po tym czasie ser powinien się rozpuścić i stworzyć ze śmietanką gęsty sos. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i podajemy jeszcze gorące przybrane nacią selera. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *