Risotto dyniowe z niebieskim serem i orzechową posypką

Drukuj
31.10.2017   Magda

Risotto, ze względu na formę przygotowania, zawsze utożsamiam z daniem wyjątkowym. A to z tego względu, że trzeba przy nim stać, mieszać, kontrolować i nie przegapić tego magicznego momentu, w którym osiąga idealną kremowość. Nie jest to trudne, ale wymaga pewnej wprawy. Natomiast satysfakcja jedzenie pysznego risotto wszystko wynagradza.

Przepis na to risotto jest szczególnie wyjątkowe. Pokazuje jak proste i łatwo dostępne składniki zmieniają się w danie wręcz wykwintne. Bazą jest risotto dyniowe, a magię czynią dodatki – kremowy, pikantny ser i pyszna, totalnie zaskakująca orzechowa posypka. Nie będziecie się mogli nadziwić tym smakiem, z każdą kolejną łyżką.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g ryżu arborio
  • 200g puree z dyni*
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 80g sera Lazur z niebieską pleśnią

Na posypkę:

  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 kromka pełnoziarnistego chleba, bez skórki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała szczypta soli

 

*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200°, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku lub zamrozić.

 

Zaczynamy od zdobienia posypki – do robota kuchennego dodajemy orzechy, pokrojoną z grubsza kromkę, oliwę i sól – wszystko rozdrabniamy na drobne okruchy. Przekładamy wszystko na patelnię i prażymy, aż stanie się złociste i chrupiące. Odstawiamy do momentu podania.

 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Gdy będzie gorące, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy, mieszając, aż będzie miękka i przejrzysta – około 5 minut. Następnie dodajemy ryż i też prażymy, mieszając, aby pokrył się masłem i smakami z cebuli. Smażymy około 3 minut, aż stanie się delikatnie przejrzysty. Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy minutę.

 

Do ryżu dodajemy porcję bulionu – ja podzieliłam mniej więcej na 4 porcje. Na średnim ogniu gotujemy ryż, od czasu do czasu mieszając, do całkowitego wchłonięcia płynu. Robimy tak ze wszystkimi porcjami. 

 

Gdy ostatnia porcja bulionu się wchłonie, ryż powinien już delikatnie dojść, bym lekko al dente. Dodajemy do niego puree z dyni, mieszamy i zostawiamy chwilę na patelni aby się zagrzał a smaki się przeszły – około 2-3 minuty, często mieszając.

 

Ściągamy z ognia, wkruszamy większość sera, reszta zostawiamy do podania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy gorące – na wierzch posypujemy kruszonką i resztą sera.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.