Dżem jeżynowy z domowych chlebem słonecznikowym

Drukuj
16.09.2021   Magda

Muszę się przyznać, że w trakcie całej mojej przygody z gotowaniem, nigdy nie porwałam się na pieczenie chleba. Wydawało mi się, to za trudne, czasochłonne, ciężkie. Okazało się jednak, że wykonanie domowego wypieku jest proste, a to dzięki mieszance BioChleb Słonecznikowy Polskie Młyny – efekty smakowe i wizualne mnie zaskoczyły. A do dobrego chleba nic tak świetnie nie smakuje jak domowy dżem, u mnie kolejny raz jeżynowy, ze skórką cytrynową – najlepszy. 

Składniki (na około 5 słoików):

  • 3kg jeżyn
  • 1,5kg cukru
  • 1 duża cytryna

Na chleb słonecznikowy (na formę o wymiarach 25x11x7cm):

  • mieszanka BioChleb Słonecznikowy Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/uzytkownik/Polskie-Mlyny/sklep
  • 300 ml letniej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżka ziaren słonecznika
  • olej do nasmarowania formy
  • odrobina mąki do podsypania – użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny Uniwersalnej, typ 480

 

Przygotowanie dżemu najlepiej zacząć dzień wcześniej, wymaga on trochę gotowania, aby był idealnie gęsty i aromatyczny. Jeżyny przebieramy, usuwamy szypułki, wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cukier oraz cały sok i skórkę z cytryny – przed starciem porządnie ją myjemy. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, aby owoce puściły sok.

 

Po tym czasie, stawiamy garnek na duży ogień, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jakąś godzinę na małym ogniu – tak, aby wszystko lekko bulgotało. Wyłączamy ogień i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Gdy owoce są przestudzone przecieramy wszystko przez duże sito – ja lubię idealnie gładki dżem jeżynowy, który po zgęstnieniu jest jak galaretkę. Uzyskamy ten efekt dokładnie przecierając owoce przez sito. Uzyskaną pulpę jeżynową stawiamy ponownie na mały ogień i gotujemy do zgęstnienia – około 1,5-2 godziny, ciężko określić czas, trzeba podchodzić, mieszać, pilnować. Gęsty, gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu dżem przechowujemy w ciemnych, chłodnym miejscu.

 

Gdy dżem mamy gotowy, zabieramy się za chleb – mieszankę BioChleb Słonecznikowy przesypujemy do dużej miski. Do letniej wody wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy zaczyn do suchej mieszanki i mikserem dokładnie wyrabiamy ciasto, wstępnie na wolnych obrotach, a następnie na szybkich, przez około 5 minut, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta – używałam mieszadeł do ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

 

W tym czasie foremkę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju. Odstawiamy.

 

Po upływie 20 minut, wyciągamy ciasto chlebowe z miski, na lekko podsypany mąką blat, oprószamy go dodatkowo z wierzchu i chwilę wyrabiamy w rękach do uformowania podłużnego wałka. Przekładamy go do wysmarowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie nacinamy wierzch chleba, aby podczas wyrastania oraz pieczenia nie pękło niekontrolowania, a powstał nam ładny przedziałek. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

 

Na kilka minut przed końcem czasu wyrastania nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia ustawiamy na środkowy poziom, a pod nią polecam wstawić drugą blachę na którą wylewamy gorącą wodę – takie pieczenie parowe sprawi, że chleb będzie idealny.

 

Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu odrobiną wody i posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowany wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie wyciągamy do ostygnięcia – na około 15 minut w blaszce, następnie polecam wyciągnąć z blachy i zostawiać na kratce do całkowitego ostygnięcia.

 

Pachnący, upieczony chleb kroimy na kromki, smarujemy masłem i obficie przygotowanym, domowym dżemem jeżynowym – śniadanie idealne gotowe do jedzenia.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.