Składniki (na 2 porcje, 1 papryka na 1 osobę):
- 2 papryki, czerwone lub żółte
- puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cukinia, pokrojona w drobną kostkę
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 10 zielonych oliwek
- około 2 łyżki kaszy kuskus
- pęczek szczypiorku
- około 100g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy, smarujemy nią połówki papryk i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na około 15 minut.
W międzyczasie siekamy cebulę i smażymy ją z bazylią na łyżce rozgrzanej oliwy przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy jeszcze przez 5 minut razem. Przekładamy do miski. Kroimy w kostkę ugotowane jajko, siekamy oliwki, odcedzamy kawałki tuńczyka z sosu i wszystko dodajemy do cukinii z cebulą.
Kuskus wsypujemy na głęboki talerz, zalewamy wrzątkiem tak aby pokrył kaszkę i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszamy go widelcem i dodajemy do miski z resztą składników farszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyciągamy naczynie z paprykami z piekarnika, nie wyłączając go. Nakładamy ostrożnie farsz do papryk i wstawiamy je ponownie do piekarnika na jeszcze 15 minut. Po tym czasie posypujemy wierzch papryk startym serem i pieczemy do chwili gdy ser się rozpuści.
Przed podaniem posypujemy papryki posiekanym szczypiorkiem i zajadamy.
Pyszne dziś robiłam:)