Papryki faszerowane kaszą quinoa i pomidorami

Drukuj
16.02.2018   Magda

Faszerowane papryki to super pomysł na obiad a możliwości smakowych jest istna mnogość – już prezentowałam z tuńczykiem, z kurczakiem, z fasolą, a teraz kolejna wege propozycja z grecką nutą. W środku papryki same zdrowe rzeczy – modna i super zdrowa, pełna białka, minerałów i witamin kasza quinoa gotowana w pomidorach. Do tego orzeszki pinii – aromatyczne, lekko sosnowe, świetnie pasują w tej kompozycji smakowej. Do podania słona feta jest kropką nad i. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 czerwone papryki
  • 50g kaszy quinoa
  • 1 duża czerwona cebula
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka orzeszków piniowych
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżki oleju

Do podania:

  • kawałek fety
  • odrobina oliwy z oliwek

 

Przygotowujemy papryki – myjemy, odcinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Do środka wlewamy odrobinę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i rozprowadzamy. Papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy. 

 

Kaszę quinoa wsypujemy na sito i opłukujemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

Przygotowujemy farsz – cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, podgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę – smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek, orzeszki pinii, roztarte w dłoniach oregano oraz kaszę quinoa – mieszamy i smażymy przez minutę.

 

Na patelnię dodajemy puszkę pomidorów, którą opłukujemy wodą, do połowy wysokości puszki i także wlewamy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Gotowy farsz próbujemy i jeśli jest potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy także posiekaną natkę i mieszamy.

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Papryki faszerujemy farszem do oporu, przykrywamy wierzchami. Do naczynia wlewamy odrobinę wodę, wlewamy też trochę na wierzch papryk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, do chwili gdy papryka jest podpieczona i miękka.

 

Paprykę podajemy gorącą, chociaż na zimno też pysznie smakuje. Na wierzch rozkruszamy odrobinę fety i skrapiamy dobrą oliwą z oliwek.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *