Papryka faszerowana fasolą

Drukuj
30.03.2017   Magda

Prostota dań zawsze do mnie przemawia. Bo nie zawsze chodzi o to, aby się bardzo natrudzić aby dobrze zjeść. Z tymi paprykami tak właśnie jest – szybki farsz z fasoli i sosu pomidorowego z nutą włoskich przypraw i do tego ciągnące się sery. Nic prostszego, a jakie dobre.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 papryki – u mnie żółte i czerwone
  • puszka białej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 100g sera żółtego
  • pół kulki mozzarelli

 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią cebulę – podpiekamy około 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach oregano i bazylię i smażymy jeszcze minutę. Do tego, dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy ognień i dusimy 5 minut.

 

W czasie gdy sos się dusi, odcedzamy fasolę na sito i przepłukujemy. Dodajemy fasolę do sosu i dusimy, aż sos zgęstnieje – około 10-15 minut.

 

W międzyczasie ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach, myjemy papryki, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy w niej papryki. Nastawiamy piekarnik na 180°.

 

Ściągamy sos z fasolą z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do tego starty ser i mieszamy. Takim farszem napełniamy połówki papryk. Wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

Po 20 minutach wyciągamy papryki, na wierzch układamy kawałki mozarelli – ja odrywam kawałki palcami. Wstawiamy na ostatnie 10 minut do podpieczenia. Podajemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *