Makaron z tuńczykiem z pieczoną papryką i pomidorkami

Drukuj
19.06.2020   Magda

Uwielbiam makaron z tuńczykiem, w każdej postaci. Jest to zawsze proste danie, łatwe w wykonaniu i oczywiście pyszne. To że używamy tuńczyka z puszki nie jest żadną ujmą, świetnie się zawsze komponuje w aromatycznym sosie. W tym wypadaniu proponuje sos pachnący pieczoną papryką oraz słodki od pomidorków koktajlowych. Pyszna kompozycja, do zrobienia bez większego wysiłku.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu – użyłam dużych świdrów
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od upieczenia papryk – nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Papryki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne oraz ogonek. Układamy na blaszce rozcięciem do góry. Posypujemy odrobiną pieprzu i soli. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż skórka stanie się mocno podpieczona. Wyciągamy upieczone papryki, najlepiej do miski, którą następnie przykrywamy albo talerzem lub folią spożywczą, tak aby się zaparowało od ciepła – ten zabieg pomoże w późniejszym łatwiejszym ściąganiu skórki. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, aby można było w rękach obrać. 

 

Gdy papryki stygną, wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy i gotujemy makaron al dente. Przed ocedzeniem makarony odlewamy około pół kubka wody spod makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy z powrotem do gorącego garnka po gotowaniu aby nie ostygł. 

 

Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w centymetrową kostkę. Odkładamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i wkładamy do praski do czosnku. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i smażymy od czasu do czasu mieszając, około 2-3 minuty. Po tym czasie przeciskamy do cebuli czosnek, dodajemy chili oraz roztarte w dłoniach oregano i mieszając cały czas, smażymy jeszcze przez minutę. Do tego dodajemy pomidorki, mieszamy, wlewamy wodę spod makaronu, zmniejszamy ogień i dusimy przez jakieś 3-4 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną i zaczną puszczać pyszny sos. Do sosu dodajemy pokrojoną paprykę oraz odcedzonego tuńczyka z puszki, a także ugotowany makaron – delikatnie ale dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się pysznymi smakami z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

 

Danie jest gotowe do podania, serwujemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.