Papryki faszerowane kurczakiem

Drukuj
 04.08.2017   Magda 
Smakowite paprykowe miseczki wypełnione jeszcze bardziej smakowitym farszem, od którego trudno było mi się oderwać, jeszcze zanim wypełnił papryki. Samo wykonanie jest czasochłonne, ale warte zachodu. Dlatego lepiej od razu zrobić dużą ilość papryk oraz pełną patelnię farszu, bo danie świetnie nadaje się do odgrzewania na następny dzień i na wynos.
Składniki (na 4 porcje):
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 2 filety z kurczaka
  • szklanka ugotowanego białego ryżu
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 garści świeżego szpinaku – można zastąpić mrożonym, który uprzednio rozmrażamy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • łyżeczka świeżego tymianku oraz kilka gałązek do przybrania
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 łyżki startego żółtego sera 

 

Papryki myjemy, odkrawamy z nich wierzch i usuwamy gniazda nasienne. Ustawiamy je w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 20 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy farsz – filety z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso, rozdzielamy je w mniejsze kawałki i smażymy około 10 minut, aż zacznie się zrumieniać. W międzyczasie siekamy drobno cebulę, która wrzucamy do zrumienionego kurczaka. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem wszystko smażymy – około 5 minut. Następnie dodajemy do tego szpinak, kukurydzę, ryż, koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut. Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz dodajemy posiekaną pietruszkę oraz tymianek. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Podpieczone papryki wyciągamy z pieca i dajemy im chwilę, aby ostygły – będzie je wtedy łatwiej nafaszerować. Podczas wstępnego pieczenia papryki na pewno puściły trochę wody, wylewamy ją. Łyżką faszerujemy podpieczone papryki dużą ilością farszu. Ustawiamy je w naczyniu i wstawiamy do nagrzanego na 180° piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki, posypujemy startym serem i wstawiamy jeszcze na 5 minut aby ser się rozpuścił. Papryki podajemy gorące, przybrane świeżym tymiankiem.



2 thoughts on “Papryki faszerowane kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *