Pęczotto z pieczarkami i kolorową papryką

Drukuj
18.09.2020   Magda

Kasza to samo zdrowie, każdy Wam to powie, ale nie każdego te słowa przekonują do jej jedzenia. Z moim przepisem może się to zmienić – poczęstowałam moim pęczotto z warzywami dużą grupę ludzi i jeszcze się nie zdążyła osoba której by nie smakowało. Zachęceni taką rekomendacją? Musicie w takim razie ją wypróbować. Ja do przygotowania proponuje użyć gotowego miksu kaszy pęczak z suszonymi warzywami – już na początku, podczas gotowania kaszy dajemy jej mocną dawkę smaku suszonych grzybów i marchewki. Do tego pyszne warzywne dodatki, podpieczone i aromatyczne. Takie pęczotto to idealna propozycja na obiad, u mnie przygotowywane jest zawsze na 2 dni, bo podgrzewane, jeszcze raz podsmażone na patelni, z odrobiną sera jest jeszcze lepsze.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 3 woreczki kaszy pęczak – użyłam pęczaku z dodatkiem grzybów z Biedronki – firma Plony Natury
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 średnie marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 250ml bulionu warzywnego – użyłam kostki BIO
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • parmezan – opcjonalnie, do podania

 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Jeśli używamy gotowej mieszanki z warzywami gotujemy w woreczkach, natomiast jeśli używamy samej kaszy, polecam gotowanie bez woreczka. Po ugotowaniu kaszy odcedzamy i odkładamy do dobrego odcieknięcia.

 

Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Obie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w około 1,5cm kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę i szklimy około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu. Do cebuli dodajemy startą marchewkę, mieszamy i smażymy razem z cebulą około 3-4 minuty. Usmażone ściągamy z ognia. Dodajemy kolejną łyżkę oleju, rozgrzewamy, wrzucamy paprykę – smażymy na dużym ogniu około 5 minut, aż papryka zacznie się przypiekać. Ściągamy z patelni. Wlewamy ostatnią łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki – smażymy około 5-7 minut aż odpruje z nich woda, a następnie zaczną się podpiekać. 

 

Gdy pieczarki się podpieką, dodajemy do nich resztę obsmażonych warzyw, odsączoną kaszę, bulion, sos sojowy i trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy – około 3-4 minuty. 

 

Po tym czasie mieszamy, patrzymy czy kasza wchłonęła większość bulionu, a jeśli nie to dusimy jeszcze 2-3 minuty. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

 

Gorące danie od razu podajemy, na talerzu posypujemy tarty parmezanem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.