Pęczak zapiekany z suszonymi grzybami

Drukuj
22.12.2022  Magda

Co roku na Wigilii serwujemy kaszę pęczak a do niej sos grzybowy, z mrożonych grzybów zbieranych w sezonie. Jest to tradycja, którą w tym roku chcę złamać serwując kaszę pęczak, ale zapieczoną chwilę w piekarniku z suszonymi grzybami. Na szczęście cała rodzina zaaprobowała mój pomysł, ale musiałam ich przekonać przygotowując przepis jeszcze przed Świętami. Jest przepyszna, aromatyczna i kremowa. Jeśli zdecydujecie się na jej przygotowanie na Święta zacznijcie dzień wcześniej od namoczenia grzybów, ale także kaszy.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200g kaszy pęczak – namoczonej dzień wcześniej w wodzie
  • 25g suszonych grzybów, które dzień wcześniej namaczamy w szklance wody
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła i trochę do wysmarowania formy
  • warzywna kostka rosołowa – użyłam eko

 

Jak w naglówku oraz wynotowane przy składnikach, za przygotowanie tej potrawy zabieramy się dzień wcześniej namaczając grzyby w szklance wody oraz zalewając kaszę, około centymert wody powyżej poziomu kaszy, na całą noc.

 

Na następny dzień odlewamy wodę z kaszy, wlewamy nową, około 2cm nad poziom kaszy, dorzucamy kostkę rosołową i stawiamy na średni ogień. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy po półprzykryciem przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy podczas gotowania zauważymy że woda zbyt szybko się wygotowujemy, może odrobinę dolać i zamieszać. Po 25 minutach ściągamy kaszę z ognia, nawet jeśli cała woda się nie wygotowała, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.

 

W tym czasie obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy. Grzyby wyciągamy z wody, które nie wylewamy. Duże kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości. Wodę spod grzybów przecedzamy przez gazę, aby ewentualny piasek z grzybów nie wpadł nam do dania.

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę – szklimy przez 5 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy czosnek, smażymy minutę cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone suszone grzyby oraz całą wodę spod grzybów – mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut.

 

W tym czasie nastawiamy pierkanik na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem.

 

Po 10 minutach do grzybów na patelnie dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia – nie musimy się martwić, że woda spod grzybów nie wyparowała, nawet lepiej jeśli trochę jej zostało, bo wraz masłem stworzy pyszną emulsję do obtoczenia kaszy. Na patelenie następnie dodajemy kaszę, roztarty w rękach majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. 

 

Wszystko z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowa do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.