Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka makaronu orzo
- 6 plasterków boczku
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
- 100g tartego żółtego sera
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i układamy na nim plasterki boczku – podpiekamy z obu stron na chrupiąco. Upieczony boczek odkładamy na talerz.
Na tłuszcz po boczku wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie zeszklona i miękka, dodajemy do niej makaron orzo oraz bulion – mieszamy dokładnie, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy makaron jest al dente – max 10 minut.
Po tym czasie na patelnię dodajemy kremowy serek oraz starty ser, mieszamy do rozprowadzenia i ściągamy z ognia. Usmażony wcześniej boczek kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy część na patelnię, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu. Dodajemy posiekaną pietruszką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.