Serowe orzotto z chrupiącym boczkiem

Drukuj
26.02.2018   Magda

Jeśli poszukujecie pomysłu na szybki, nieskomplikowany obiad to jest to przepis idealny! Do zrobienia na jednej patelni, w oka mgnieniu. A do tego smaki, które wszystkim posmakują – chrupiący słony boczek, kremowy, delikatny serek i ciągnące się w daniu wąsy żółtego sera. Nie ma się czego bać ,,enigmatycznego” orzo – to makaron w kształcie ryżu lub rybek, łatwo dostępny i szybko się gotuje. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 6 plasterków boczku
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 100g tartego żółtego sera
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i układamy na nim plasterki boczku – podpiekamy z obu stron na chrupiąco. Upieczony boczek odkładamy na talerz.

 

Na tłuszcz po boczku wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie zeszklona i miękka, dodajemy do niej makaron orzo oraz bulion – mieszamy dokładnie, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem do chwili gdy makaron jest al dente – max 10 minut.

 

Po tym czasie na patelnię dodajemy kremowy serek oraz starty ser, mieszamy do rozprowadzenia i ściągamy z ognia. Usmażony wcześniej boczek kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy część na patelnię, odrobinę zostawiamy do posypania po wierzchu. Dodajemy posiekaną pietruszką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.