Ryba po prowansalsku

Drukuj
04.07.2013   Magda

Pyszna, delikatna ryba na ‘materacu’ ze świeżych zapiekanych warzyw. Nasza propozycja ryby po prowansalsku. Odbiega od standardowej formy przygotowywania filetów na patelni, czy też w papilotach z folii aluminiowej. Filety wychodzą soczyste, od wilgoci warzyw na których ją wykładamy. Podajemy ilość składników na 2 porcje, lecz w przypadku gdy jest Was więcej, po prostu zwiększcie ilość filetów. Smacznego!

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z mintaja
  • pół bakłażana
  • 2 malutki cukinie lub 1 średnia
  • ½ czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • puszka pomidorów bez skórki
  • ½ dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

 

Przygotowujemy ratatouille – bakłażana myjemy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski i obficie solimy. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie opłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Cukinię kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę, czosnek i zioła prowansalskie (1 łyżeczka) do momentu, gdy cebula się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, podsmażamy jeszcze przez chwilę, po czym dodajemy cukinię, bakłażana i wlewamy pomidory. Dodajemy bulion i całość dusimy, aż płyn wyparuje a warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Do naczynia żaroodpornego przekładamy przygotowane ratatouille. Filety ryby opłukujemy pod bieżącą wodą, oprószamy z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Filety układamy na warzywach, skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut (w zależności od grubości filetów). Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy świeżym tymiankiem i podajemy z bagietką.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *