Orzechowe gwiazdki z nadzieniem

Drukuj
17.12.2014   Magda

Chrupkość, orzechowa nuta, słodkie nadzienie i aksamitna czekolada w jednym kęsie – ten opis wyjaśnia dlaczego tak lubię te ciasteczka. Niestety, wieloetapowe przygotowywanie ciasteczek jest lekko czasochłonne i dlatego nieczęsto je robię, ale święta to taki wyjątkowy czas, że warto sobie nimi dogodzić. Polecam zrobić naprawdę dużą porcję, bo bardzo szybko znikają.

Składniki (na około 20 ciasteczek):

  • 100g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 150g mąki pszennej i dodatkowo do podsypania
  • 40g cukru pudru
  • 50g mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 40g czekolady deserowej
  • łyżka dżemu brzoskwiniowego – samej galaretki, bez owoców

 

Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Do nich dodajemy mielone orzechy, kawałki miękkiego masła i żółtko. Wszystko wyrabiamy rękami na elastyczne ciasto.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik na 180°. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe gwiazdki, które przekładamy na wyłożoną blachę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Gdy ciasteczka ostygną, połowę z nich smarujemy odrobiną dżemu i sklejamy z drugą połową niewysmarowanych ciasteczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą rozprowadzamy równomiernie na każdym ciasteczku za pomocą noża. Zostawiamy do zastygnięcia.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.