Składniki (na dużą blachę):
- 300g obranej, wypestkowanej i pokrojonej w kostkę cukinii
- 300g mąki
- 250g cukru
- 3 jajka
- 150ml oleju
- 100ml mleka
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Polewa:
- 150g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 150g dżemu brzoskwiniowego
Jajka wybijamy do dużej miski, dodajemy cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, esencję waniliową oraz mielone orzechy i miksujemy na niskich obrotach. Następnie, nie przerywając miksowania, małym strumykiem dodajemy olej oraz mleko. Do płynnego ciasta przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką. Na sam koniec dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200º. Formę na ciasto smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej gotowe ciasto. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180º i pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu, wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące smarujemy dżemem. Następnie przygotowujemy polewę – do rondelka z grubym dnem wkładamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i przesiane kakao. Włączamy mały ogień i cały czas mieszamy, rozpuszczamy margarynę i łączymy ją z resztą składników, aż uzyskamy lśniącą polewę konsystencji płynnej lawy. Gorącą polewą polewamy równomiernie ciasto.