Świąteczne piernikowe serca

Drukuj
15.12.2014   Magda

Zanim zacznie się całe świąteczne urwanie głowy, lubię w swoim własnym tempie wprowadzić się w atmosferę nadchodzących świąt. Nie ma na to lepszego sposobu jak zabranie się za pieczenie pierniczków. Przy pierniczkach jest o tyle łatwiej, że można na spokojnie zrobić je z wyprzedzeniem i jeśli powstrzymamy nasze łakomstwo, możemy się cieszyć nimi przez całe święta.

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 200g mąki pszennej i dodatkowo trochę do podsypywania
  • 50g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Do dużej miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, kakao, sodę, przyprawę do piernika i sól. Do tego dodajemy cukier, miód, sól, miękkie masło i jajko. Całość wyrabiamy rękami na elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik do 180°.

 

Stolnicę oprószamy mąką. Połowę ciasta rozwałkowujemy na 3-milimetrowy placek z którego wykrawamy piernikowe serca. Wykrojone serca układamy na wyłożonej blaszce, zostawiając odrobinę miejsca między nimi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 minut aż będą złociste. W międzyczasie, przygotowujemy drugą porcję pierniczków z drugiej połowy ciasta – wykładamy je na samym papierze, który potem przeniesiemy na blachę. Upieczone pierniczki wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Zaraz po upieczeniu stają się twarde i chrupiące. Ja od razu przekładam je do puszki, wyłożonej papierem i przechowuje w chłodnym miejscu. Aby zmiękły, na dzień przez jedzeniem, wkładam je do woreczka foliowego ze skórką z jabłka i zostawiam na noc.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.