
Składniki (na 4 porcje):
- 2kg dojrzałych pomidorów
- 3 czerwone cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa do skropienia
- 320g makaronu rurki
- opakowanie mini mozzarelli
Nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
Pomidory myjemy i kroimy w plastry, które następnie układamy na blaszce. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy z grubsza, układamy na pomidorach. Pomidory, cebulę i czosnek doprawy szczodrze pieprzem i solą i skrapiamy obficie oliwą. Rękami mieszamy wszystko aby pokryło się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 2 godzin – do chwili, aż pomidory będą mocno przypieczone.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i blendujemy – możemy zblendować na bardzo gładko, ja jednak lubię jak zostają większe kawałki warzywa.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i solidnie solimy. Gotujemy makaron zgodnie z opisem, aby był al dente. Na chwilę przed odcedzaniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu. Odcedzamy makaron, ale nie przelewamy go wodą. Makaron przekładamy do garnka w którym się gotował, przekładamy tam sos i wlewamy wodę spod makaronu – wszystko razem mieszamy, próbujemy, a jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Rozdzielamy na porcje, do każdej z nich dodajemy kilka kulek mini mozzarella. Od razu podajemy.