Zapiekanka makaronowa z pieczonymi warzywami

Drukuj
15.07.2021   Magda

Zapiekanki makaronowe to prosta sprawa i świetny pomysł na obiad – na raz mamy dużo i dobre, czego chcieć więcej. W tej zapiekance mamy kilka zabiegów pośrednich jak gotowanie makaronu czy pieczenie warzyw, ale wierzcie mi, to wszystko jest warte zachodu, takiej pysznej wege zapiekanki nie jedliście od dawna. A to właśnie zasługa uprzedniego upieczenia warzyw, nabierają wtedy tego cudownego smaku, tego przypieczenia, aromatu. Oj ciężko to opisać, najlepiej spróbować 🙂

Składniki (na 4 porcje):

  • 300g makaronu – użyłam penne ale kokardki też będą dobre
  • 1 średni brokuł
  • 400g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • oliwa do skropienia
  • sól i pieprz do doprawienia

Na sos serowy:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • łyżka siekanych ziół – użyłam miks szczypiorku, pietruszki i bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • kulka mozzarelli
  • dodatkowy parmezan do posypania
  • świeże zioła do podania – opcjonalnie

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. 

 

Brokuły myjemy, strzepujemy nadmiar wody i dzielimy na różyczki wielkości kęsa. Paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w dużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy z brudu – używam do tego ręcznika papierowego. Możemy też obrać, ale jak mam ładne pieczarki to tego nie robię. Duże pieczarki kroimy na ćwiartki, małe na pół. Cebulę obieramy, kroimy na pół, połówki dalej na pół i tak w dużą kostkę. Całość warzyw układamy na wyłożonej papierem blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy rękami delikatnie wcierając oliwę i przyprawy. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy włączony piekarnik.

 

W międzyczasie gdy warzywa się pieką, gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, wlewamy większość przygotowanej passaty – około 3-4 łyżki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i rozsmarowujemy, a potem całą resztę dodajemy do makaronu. Mieszamy makaron z passatą, odstawiamy.

 

Przygotowujemy nadzienie serowe – do miski przekładamy serek wiejski, śmietanę, start na drobno parmezan, zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. 

 

W tym czasie warzywa już powinny się upiec. Składamy danie – na dno odrobina passaty, jak wspomniane wyżej. Na to połowę porcji makaronu, połowę porcji pieczonych warzyw oraz połowę serowego nadzienia – robimy kleksy. Kulkę mozzarelli przecinamy na pół, jedną połowę rozrywamy w palcach i rozkładamy na zapiekance. Robimy drugą warstwę, kolejność taka sama – makaron, warzywa, masa serowa, mozzarella. Na wierzch możemy posypać trochę jeszcze startego parmezanu.

 

Całość wstawiamy do zapieczenia do piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Możemy od razu podawać, ale polecam odczekać jakieś 5-10 minut wtedy lepiej będzie się nakładać. Możemy udekorować listkami świeżych ziół – użyłam bazylii i natki pietruszki. Na talerzach możemy posypać jeszcze odrobiną parmezanu – cóż…sera nigdy nie za wiele 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.