Kurczak z piekarnika w greckim stylu

Drukuj
18.02.2023  Magda

Gdy za oknem zimno i źle, fajnie jest pomarzyć o ciepłych krajach lub chociaż wakacjach. A tym łatwiej się o tym myśli gdy na obiad serwuje sobie coś z grecką nutą. Kurczak z piekarnika, z fetą, oliwkami, soczystymi pomidorami, oliwą, ziołami to przepyszne jednogarnkowe danie, którego zaletą jest też to, że pieczemy je z ziemniakami i mamy pełen obiad w prosty sposób. Takie obiady to ja lubię, a greckie smaki tym bardziej. Musicie wypróbować.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 4 podudzia z kurczaka
  • około 1kg młodych ziemniaków
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 szklanki oliwek – użyłam czarnych
  • jedna mała cytryna, pokrojona w ćwiartki
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych – jeśli nie mamy na gałązce, to około szklanki pomidorków koktajlowych
  • 100g sera feta
  • łyżka świeżych ziół – użyłam mieszanki oregano, bazylia, mięta
  • po około 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
  • około łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1/3 szklanki oliwy do skropienia

 

Zaczynamy od ziemniaków – młode ziemniaki porządnie myjemy z całego brudu. W skórkach, gotujemy w dobrzej osolonej wodzie około 5 minut od chwili zagotowania. Odcedzamy, odstawiamy do lekkie ostygnięcia. Jak będzie je już można wziąć do ręki, to kroimy je na kawałki wielkości kęsa.

 

Przygotowujemy resztę warzyw – papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę – wielkości kęsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na pół – żeby były też większe kawałki cebuli.

 

Przygotowujemy kurczaka – myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie warzywa – ziemniaki, papryki oraz cebulę. Dodajemy mięso. Wszystko posypujemy papryką słodką, solą, pieprzem, suszonymi ziołami i skrapiamy obficie oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy we wszystkie składniki. Na wierzch wyciągamy kurczaka, a na skórkę możemy jeszcze posypać odrobiną papryki, pieprzem i solą. Między warzywa i mięso wkładamy cząstki cytryny. Całość zawijamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na około 40 minut.

 

Po tym czasie wyciągamy naczynie, odkrywamy. Do wszystkie wsypujemy oliwki, świeże zioła i mieszamy. Dalej staramy się aby kawałki kurczaka były na samym wierzchu. Układamy umyte pomidorki, lekko wciskając między warzywa. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Kurczak powinien być ładnie zarumieniony z wierzchu, ale jeśli nie jest, polecam na sam koniec, na 3 minuty włączyć opcję grill. Danie podajemy gorące, posypane pokruszoną fetą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.