Pizza ze szparagami i jajkiem

Drukuj
03.06.2015   Magda
Szparagów na pizzy jeszcze u mnie nie było, ale teraz już wiem, że w czasie sezonu na pewno będą one częstym dodatkiem. Najlepiej smakują na puszystym spodzie, co było dla mnie zaskakujące, bo nie jestem fanką grubego ciasta. Jednak w tym połączeniu wraz ze świeżymi jajkami, tworzy świetny, rustykalno-wiosenny zestaw.

Składniki (na dużą, grubą pizzę):

  • 300g mąki i trochę do podsypania
  • 7g drożdży
  • 150ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sos pomidorowy:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy

Na wierzch:

  • 6-8 zielonych szparagów
  • 2 świeże jajka
  • sól i pieprz
  • kulka mozzarelli

 

Zaczynamy od zrobienia spodu pizzy – do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Do szklanki dodajemy drożdże, cukier a następnie ciepłą, ale nie gorącą wodę i wszystko dokładnie mieszamy. W kopczyku mąki robimy zgłębienie do którego wlewamy drożdżowy zaczyn oraz oliwę. Widelcem zagarniamy mąkę do mokrych składników, dopóki się nie połączą. Następnie przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiamy w rękach około 10 minut. Zagniecione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

 

W międzyczasie robimy sos na pizzę. Siekamy cebulę, czosnek i zioła – ja wrzuciłam wszystko do robota kuchennego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej wszystkie poprzednio posiekane składniki przez około 5 minut. Następnie dodajemy do tego pomidory, cukier, sól, pieprz i chili i dusimy wszystko aby sos się trochę zredukował – mniej więcej 15 minut. Sos przekładamy do robota kuchennego i mielimy na gładko.

 

Po upływie godziny możemy już nastawić piekarnik na 200° i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Następnie, wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy w rękach jeszcze 5 minut, po czym rozciągamy je na blaszce do pieczenia. Przy brzegu pizzy robimy wyższy rant. Spód pizzy smarujemy obficie przygotowanym sosem. Na sos kładziemy umyte szparagi, z których usunęliśmy zdrewniałą cześć. Między szparagami wybijamy jajka i rozkładamy porwane kawałki mozzarelli. Jajko solimy i pieprzymy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Pizza jest gotowa gdy brzegi są chrupiące i zarumienione. Podajemy gorącą.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.