Składniki (na 4-5 porcji):
- paczka ulubionego makaronu (polecam penne, świderki lub wstążki)
- starty parmezan lub ser żółty do posypania
Pulpeciki:
- 400g mielonego mięsa wieprzowego
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- 5 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- około pół szklanki tartego parmezanu (może być także zwykły ser)
Sos pomidorowy:
- 1l soku pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeka oregano
- szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego oregano, jajko, starty ser, odrobinę soli i pieprzu oraz bułkę tartą – mieszamy wszystko rękami. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kuleczki, układamy je na tacę i wkładamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy sos – w robocie kuchennym szatkujemy cebulę, czosnek i oregano. W dużym, przykrywanym rondlu o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim przez około 5 minut cebulę z czosnkiem i oregano. Do tego dolewamy sok pomidorowy – zazwyczaj rozcinam karton i wlewam do niego odrobinę wody, aby wypłukać resztki soku, które ukryły się w zakamarkach i dodaje wszystko do garnka. Dodajemy mleko, cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i po jednym, wrzucamy pulpeciki do sosu. Nie mieszam łyżką tylko delikatnie poruszam garnkiem, aby wszystkie kulki zanurzyły się w sosie. Częściowo przykrywam pokrywką i gotuję na średnim ogniu 25-30 minut.
W międzyczasie możemy ugotować ulubiony makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pod koniec gotowania próbujemy sos i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Ugotowany makaron obficie polewamy sosem, układamy pulpeciki i posypujemy startym parmezanem.
no to już wiem co będzie w weekend na obiad, dzięki : )
Fajny, prosty przepis. Krakersy podkreślają smak pulpecików