Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka ryżu arborio
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki, bez buraczków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi kroimy w małe kawałki, a liście w cienkie paski. Cebulę szatkujemy drobno. Obieramy czosnek.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę. Smażymy około 5 minut. Następnie wyciskamy do tego czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy do wszystkiego pokrojone łodygi, dolewamy odrobinę wody i dusimy na średnim ogniu aż łodygi lekko zmiękną.
Gdy łodygi zmiękną i woda odparuje, dodajemy pokrojone liście, ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3 minuty, przykrywamy i ściągamy z ognia.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego ryż. Smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty, następnie dodajemy porcję bulionu, około szklanki, zmniejszamy ogień i gotujemy co jakiś czas mieszając aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie, za każdym razem gdy płyn odparuje dolewamy do ryżu po pól szklanki przygotowanego bulionu, mieszamy i gotujemy pod półprzykryciem. Cały proces gotowanie ryżu powinien zająć około 15 minut, wtedy jest on idealnie kremowy i al dente.
Gdy ryż jest już idealnie ugotowany, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej botwinę i łyżkę masła. Doprawimy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
świetne risotto, mogłabym zjeść ze smakiem 🙂
O mamo! Kocham risotto i botwinę, ale na takie połączenie nigdy nie wpadłam! Dzięki Ci!! 🙂