Risotto z botwiną

Drukuj
16.05.2015   Magda

Jedno z moich kultowych dań tym razem w wiosennej odsłonie. Słodkawo-cierpka botwinka idealnie pasuje do kremowego i delikatnego risotto. Przepis do wykonania od zaraz póki jeszcze mamy sezon na botwinkę.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki, bez buraczków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

 

Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi kroimy w małe kawałki, a liście w cienkie paski. Cebulę szatkujemy drobno. Obieramy czosnek.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę. Smażymy około 5 minut. Następnie wyciskamy do tego czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy do wszystkiego pokrojone łodygi, dolewamy odrobinę wody i dusimy na średnim ogniu aż łodygi lekko zmiękną. 

 

Gdy łodygi zmiękną i woda odparuje, dodajemy pokrojone liście, ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3 minuty, przykrywamy i ściągamy z ognia.

 

Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego ryż. Smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty, następnie dodajemy porcję bulionu, około szklanki, zmniejszamy ogień i gotujemy co jakiś czas mieszając aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie, za każdym razem gdy płyn odparuje dolewamy do ryżu po pól szklanki przygotowanego bulionu, mieszamy i gotujemy pod półprzykryciem. Cały proces gotowanie ryżu powinien zająć około 15 minut, wtedy jest on idealnie kremowy i al dente. 

 

Gdy ryż jest już idealnie ugotowany, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej botwinę i łyżkę masła. Doprawimy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i od razu podajemy. 

 



2 thoughts on “Risotto z botwiną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *