Składniki (na 2-3 porcje):
- 150g makaronu soba
- 1 średnia marchewka
- pół czerwonej papryki
- mała kolba kukurydzy
- 100g zielonej fasolki szparagowej
- 10g suszonych grzybów mung i shitake
- 2 dymki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki ziaren sezamu
- sól do smaku
Na sos słodko-kwaśny:
- 100ml soku z ananasa
- 50ml octu jabłkowego
- 3 łyżki ketchupu
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałeczek papryczki chili
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek zimnej wody
Do miseczki przekładamy grzyby i zalewamy je gorącą wodą, zostawiamy do napęcznienia – około 15 minut. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę obieramy, przycinamy końcówki fasolki. Kukurydzę kroimy w krążki – uwaga, potrzeba do tego ostrego noża i duży siły. Jak nie damy rady, można też obciąć jej same ziarna. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w długie paski. Marchewkę kroimy w drobne słupki. Dymkę kroimy na ukos w krążki. Po namoczeniu, odcedzamy grzyby i kroimy w paski, małe zostawiamy w całości.
Wstawiamy wodę w dużym garnku. Gdy zawrze, porządnie solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania, wrzucamy do makaronu fasolkę szparagową do zblanszowania. Gotowy makaron z fasolką przelewamy zimną wodą.
W międzyczasie gdy makaron się gotuje, możemy przygotować sos – do rondelka wlewamy sok ananasowy, dodajemy ocet, keczup, cukier, sos sojowy oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a wszystko zacznie się delikatnie gotować. W osobnej miseczce dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w wodzie. Mieszając cały czas sos w rondelku, małym strumykiem wlewamy wodę z mąką. Sos zacznie szybko gęstnieć, nie przestając go mieszać, gotujemy aż zacznie bulgotać. Wtedy ściągamy z ognia.
Na dużą patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Wrzucamy marchewkę, kukurydzę oraz paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się przypiekać – około 7-8 minut na dużym ogniu. Sprawdzamy czy warzywa są al dente – jeśli dalej są bardzo twarde, szczególnie marchewka i kukurydza, to na patelnię dodajemy 3 łyżki wody i przykrywamy, aby trochę się uparowały. Następnie, dodajemy grzyby i smażymy kolejną minutę.
Do warzyw dodajemy odcedzony makaron z fasolką, wszystko razem mieszamy i zostawiamy na 5 minut na patelni na dużym ogniu, aby makaron lekko się podpiekł.
Ściągamy z ognia, dodajemy część posiekanej dymki i cześć sezamu – resztą posypujemy danie już na talerzu. Danie podajemy gorące, z wierzchu polane sosem słodko-kwaśnym. Możemy podać sos osobno aby każdy polał sobie potrawę zgodnie z uznaniem lub też polać nim wszystko jeszcze na patelni i zamieszać.