Składniki (na 4 porcje):
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500g)
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka imbiru
- 2 łyżki oleju
Słodko-kwaśny sos:
- puszka ananasa z zalewą
- sok z całej cytryny
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- łyżka mąki ziemiacznej
- 5 łyżek zimnej wody
- połowa małej papryczka chili, drobno posiekana
- łyżka posiekanej ukośnie dymki
- łyżka oleju
Do podania:
- ugotowany ryż jaśminowy
Zaczynamy od zamarynowania mięsa odpowiednio wcześniej. Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy je w centymetrową kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich czosnek, imbir, olej, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie plastry ananasa kroimy w podobnej wielkości kawałki jak kurczaka. Zostawiamy do w zalewie, dodajemy do niego sok z cytryny, ocet, sos sojowy oraz miód, mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego zamarynowanego kurczaka. Obsmażamy z każdej strony, aż lekko się zarumieni. Dodajemy do niej posiekane chili oraz część dymki i smażymy jeszcze minutę. Następnie, zalewamy wszystko ananasami z całą zalewą i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w wodzie. Mieszając potrawę, wlewamy mąkę z wodą i dokładnie rozprowadzamy. Potrawa zacznie szybko gęstnieć. Czekamy aż się zabulgota. Wtedy ściągamy z ognia i możemy podawać.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i posypane z wierzchu resztą dymki.