Kurczak z ananasem i sosem słodko-kwaśnym

Drukuj
09.01.2018   Magda

Soczyste kawałki kurczaka, a do tego ananas to znakomite połączenie. A wszystko to obtoczone w aromatycznym, słodko-kwaśnym, lekko pikantnym sosie – świetne do podania z ryżem. Jest to bardzo smakowita propozycja i zachęta do wprowadzenia lekkiej egzotyki i delikatnej pikanterii na chłodne, zimowe dni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500g)
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju

Słodko-kwaśny sos:

  • puszka ananasa z zalewą
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • łyżka mąki ziemiacznej
  • 5 łyżek zimnej wody
  • połowa małej papryczka chili, drobno posiekana
  • łyżka posiekanej ukośnie dymki
  • łyżka oleju

Do podania:

  • ugotowany ryż jaśminowy

 

Zaczynamy od zamarynowania mięsa odpowiednio wcześniej. Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy je w centymetrową kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich czosnek, imbir, olej, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

 

W międzyczasie plastry ananasa kroimy w podobnej wielkości kawałki jak kurczaka. Zostawiamy do w zalewie, dodajemy do niego sok z cytryny, ocet, sos sojowy oraz miód, mieszamy i odstawiamy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego zamarynowanego kurczaka. Obsmażamy z każdej strony, aż lekko się zarumieni. Dodajemy do niej posiekane chili oraz część dymki i smażymy jeszcze minutę. Następnie, zalewamy wszystko ananasami z całą zalewą i zagotowujemy.

 

Zmniejszamy ogień. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w wodzie. Mieszając potrawę, wlewamy mąkę z wodą i dokładnie rozprowadzamy. Potrawa zacznie szybko gęstnieć. Czekamy aż się zabulgota. Wtedy ściągamy z ognia i możemy podawać.

 

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i posypane z wierzchu resztą dymki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.