Składniki (na 4 kokilki):
- 150g drobnego makaronu
- 400g pieczarek
- 150g surowego boczku
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 średnia cebula
- 250ml mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 łyżki bułki tartej
Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.
W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Do boczku dodajemy cebulę i razem smażymy, aż cebula zmięknie – około 5 minut, często mieszając. Do boczku z cebulą dodajemy pieczarki i smażymy do zarumienienia – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy wszystko z ognia.
W międzyczasie gdy smażymy składniki na patelnię, robimy sos – w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wsypujemy łyżkę mąki. Prażymy mąkę cały czas mieszając przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać – najlepiej jest zmienić łyżkę na rózgę, dolewamy do rondla mleko i rozprowadzamy z zasmażką. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę.
Wstawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy kokilki do zapiekania.
Do rzeczy na patelni lub do dużej miski, gdzie wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy wszystkie składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się zarumieni – około 20-25 minut. Po tym czasie danie jest od razu gotowe do podania.