Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami

Drukuj
19.11.2018   Magda

Kremowa w środku, chrupiąca z wierzchu i pełna smaku – taka jest właśnie ta zapiekanka. Znajdziemy w niej chrupiące kawałki boczku, intensywny smak dojrzewającej szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim.

Składniki (na 4 kokilki):

  • 150g drobnego makaronu
  • 400g pieczarek
  • 150g surowego boczku
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 średnia cebula
  • 250ml mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki bułki tartej

 

Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

 

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Do boczku dodajemy cebulę i razem smażymy, aż cebula zmięknie – około 5 minut, często mieszając. Do boczku z cebulą dodajemy pieczarki i smażymy do zarumienienia – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy wszystko z ognia.

 

W międzyczasie gdy smażymy składniki na patelnię, robimy sos – w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wsypujemy łyżkę mąki. Prażymy mąkę cały czas mieszając przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać – najlepiej jest zmienić łyżkę na rózgę, dolewamy do rondla mleko i rozprowadzamy z zasmażką. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę.

 

Wstawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy kokilki do zapiekania.

 

Do rzeczy na patelni lub do dużej miski, gdzie wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy wszystkie składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej.

 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się zarumieni – około 20-25 minut. Po tym czasie danie jest od razu gotowe do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *