Rosołek chiński z grzybami mung, kukurydzą i marchewką

Drukuj
08.12.2020   Magda

Nie ukrywam, że czasem i mnie najdzie na popularną chińską zupkę ekspres, niestety niezbyt zdrową, ale cóż… jak przyjdzie smak… Jednak okazuje się, że nie trzeba zbyt wiele wysiłku czy jakiś skomplikowanych składników by pyszną zupkę wyczarować samemu. Ten rosołek robi się bardzo prosto, ma masę pysznych i sycących składników, a z tych orientalnych w sumie tylko grzybki mung, które już tak się zadomowiły, że już nie są tym ,,dziwnym” dodatkiem. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200g kurczaka – użyłam mięsa z udek
  • 2 marchewki
  • mała puszka kukurydzy
  • około 4-5 suszonych grzybków mung
  • 2-cetymetrowy kawałek imbiru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta chili
  • sos sojowy do smaku
  • sok z cytryny lub limonki

Do podania:

  • ugotowany makaron ryżowy
  • ziarna sezamu
  • posiekana na ukos cebulka dymka

 

Przygotowujemy wszystkie składniki – grzyby mung zalewamy gorącą wodą, na mniej więcej 30 minut przed przygotowywaniem zupy. w Międzyczasie przygotowujemy resztę składników – kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski. Marchewki obieramy i kroimy w długie słupki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. 

 

Wykorzystujemy ten czas gdy grzyby się moczą i gotujemy także makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu trzymamy w ciepłym garnku.

 

Namoczone grzyby mung wyciągamy z wody, której nie wylewamy, i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej sezamowy i tylko chwilę podgrzewamy, aż zacznie lekko pachnieć – wrzucamy na niego kurczaka i smażymy przez chwilę, aż mięso zacznie się przypiekać, z każdej strony. Do mięsa dodajemy marchewkę, imbir, szczyptę chili oraz pokrojone grzybki mung i mieszając, smażymy jeszcze wszystko razem przez 2-3 minuty. Do tego wlewamy wodę spod grzybów i około litr wody. Doprawiamy na początek odrobiną sosu sojowego. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy zupę około 15-17 minut, aż grzyby i marchewką staną się miękkie.

 

Po tym czasie dodajemy do zupy kukurydzę, mieszamy i próbujemy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i odrobiną soku z cytryny lub limonki – nada fajnego, świeżego smaku. 

 

Serwujemy gotową, gorącą zupę z pokaźną porcją makaronu ryżowego. Na wierzchu posypujemy ziarnami sezamu oraz pociętą dymką. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.