Krewetki z ananasem i chili

Drukuj
06.02.2015   Magda

Swojego czasu byłam sceptyczna do łączenia ananasa z daniami na słono, np. pizza z ananasem jest pierwsza na mojej liście, której nigdy nie zamówię. Mój sceptycyzm jednak stopniał w chwili gdy spróbowałam tego połączenia. Połączenie słodkiego ananasa ze słonawymi krewetkami, ostrym chili i kwaśnym sokiem z cytryny to zbalansowany smakowo zestaw z nutką egzotyki. Super się sprawdza na szybki obiad lub lekką kolację. Ostrość można regulować według upodobań, ja poszłam na całość 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g krewetek tygrysich
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 dymka z cebulką
  • 10ml soku z ananasa
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • 3 gałązki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

 

Jeśli używamy mrożonych krewetek, przed gotowaniem odmrażamy je na sicie. Krewetki opłukujemy kilka razy pod bieżącą wodą, dodajemy sól, pieprz, mieszamy i odstawiamy. 

 

Na patelnię wlewamy olej sezamowy i od razu wrzucamy na niego pokrojoną papryczkę chili, dopiero potem włączamy ogień pod patelnią. Gdy zacznie skwierczeć, smażymy jeszcze około minuty a następnie wrzucamy krewetki. Smażymy około 3 minut z jednej strony i skrapiamy częścią soku z cytryny, następnie smażymy 3 minuty z drugiej strony i też skrapiamy resztą soku. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa i często mieszając, smażymy jeszcze 2 minuty.

 

Sok z ananasa łączymy dokładnie ze skrobią kukurydzianą i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 3-5 minut. Po tym czasie, ścigamy potrawę z ognia, dodajemy pokrojoną dymkę i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy od razu z ryżem lub makaronem ryżowym.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.