Składniki (na 2 porcje):
- 150 g krewetek tygrysich
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 mała papryczka chili
- 1 dymka z cebulką
- 10ml soku z ananasa
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z połowy cytryny
- 3 gałązki zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Jeśli używamy mrożonych krewetek, przed gotowaniem odmrażamy je na sicie. Krewetki opłukujemy kilka razy pod bieżącą wodą, dodajemy sól, pieprz, mieszamy i odstawiamy.
Na patelnię wlewamy olej sezamowy i od razu wrzucamy na niego pokrojoną papryczkę chili, dopiero potem włączamy ogień pod patelnią. Gdy zacznie skwierczeć, smażymy jeszcze około minuty a następnie wrzucamy krewetki. Smażymy około 3 minut z jednej strony i skrapiamy częścią soku z cytryny, następnie smażymy 3 minuty z drugiej strony i też skrapiamy resztą soku. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa i często mieszając, smażymy jeszcze 2 minuty.
Sok z ananasa łączymy dokładnie ze skrobią kukurydzianą i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 3-5 minut. Po tym czasie, ścigamy potrawę z ognia, dodajemy pokrojoną dymkę i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy od razu z ryżem lub makaronem ryżowym.