Wytrawny tort naleśnikowy z pieczarkami

Drukuj
29.11.2017   Magda

Co powiecie na naleśniki inaczej – proste danie, ale w niecodziennej formie? Na pierwszy rzut oka taki trójkątny kawałek naleśnikowej zapiekanki naprawdę wygląda jak tort – wiele warstwa naleśników a między nimi kremowy sos pieczarkowy. Na wierzchu chrupiąca warstwa z bułki i parmezanu – wszystkie te warstwy w jednym kęsie to niebo w gębie. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Na farsz pieczarkowy:

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 50g masła
  • duży kubek śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • łyżka masła

 

Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz sól i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto konsystencji śmietanki. Nagrzewamy dobrze teflonową patelnię i smażymy naleśniki. Upieczone, przykrywamy folią aby zbytnio nie wystygły.

 

Pieczarki obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na niego cebulę i podsmażamy przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodajemy pieczarki i smażymy, aż staną się złociste – około 10-12 minut. Po tym czasie, dodajemy na patelnię śmietanę, serek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy – wszystko powinno mieć konsystencje gęstego sosu, jeśli jednak jest rzadkie, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Ściągamy z ognia.

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Dno naczynia do zapiekania smarujemy łyżką masła.

 

Na dno naczynia układamy naleśnika, na niego około 1,5 łyżki sosu pieczarkowego i tak układamy warstwy do skończenia się naleśników. Wierzch tortu naleśnikowego posypujemy bułką tartą zmieszaną z parmezanem.

 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch stanie się złocisty. Gotowy, zapieczony tort od razu podajemy. Kroimy trójkątne porcje.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *