Schab z warzywami po chińsku

Drukuj
17.07.2018   Magda

Takich dań chińskich jak z przepisu poniżej nie ma się co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia rozwiąże brak tego sprzętu.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 3 średniej grubości kotlety schabowe
  • po połówce żółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • połówka niewielkiej kapusty pekińskiej
  • lyżka drobno posiekanego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • garść suszonych grzybów mung

Do podania:

  • ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy

 

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w cienkie paski. Imbir i czosnek obieramy i wszystko bardzo drobno siekamy. 

 

Wok stawiamy na duży ogień i wlewamy olej. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy posiekany imbir, czosnek oraz chili i smażymy 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie, dodajemy schab i mieszając smażymy, aż stanie się rumiany – u mnie zajęło to około 7  minut smażenia na bardzo ostrym ogniu. Do tego dodajemy paprykę oraz marchewkę i jeszcze wszystko razem smażymy mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę pekińską, mieszamy wszystko razem i smażymy 2 minuty. W międzyczasie, odcedzamy grzyby – duże egzemplarze kroimy w mniejsze paski. Dodajemy je do woka. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku sosem sojowym, mieszamy i ściągamy z ognia.

 

Danie jest od razu gotowe do podania, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. 

 



2 thoughts on “Schab z warzywami po chińsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.