Krokiety z grzybami i soczewicą

Drukuj
18.12.2018   Magda

Dla wszystkich co wigilijny barszczyk obowiązkowo zagryzają chrupiącym krokietem mam niespotykaną propozycję – krokiety z farszem z zielonej soczewicy oraz aromatycznymi grzybami. Smakują obłędnie, dominuje w nich świąteczny smak grzybów, więc dla wszystkich sceptyków, że przecież soczewica i w ogóle, od razu mówię – poczujecie przede wszystkim  grzyby. Soczewica jest wypełniaczem, który idealnie pasuje, uzupełnia i w pełni oddaje smak dodanych do niej grzybów. 

Składniki (na 8 krokietów):

  • 200ml mleka
  • 200ml wody
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • szczyta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku

Farsz:

  • szklanka zielonej soczewicy
  • 10g suszonych borowików
  • 100g mrożonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów – zalewamy je szklanką wody i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby mrożone wystawiamy do rozmrożenia. 

 

Po nocy wodę spod grzybów wlewamy do garnka, w którym będziemy gotować soczewicę, a grzyby siekamy na drobno. Rozmrożone grzyby też siekamy na drobno. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę – smażymy cebulę, aż zacznie się lekko rumienić. Do niej dodajemy pokrojone grzyby i smażymy wszystko razem aż cała woda z grzybów odparuje. Odstawiamy do ostudzenia.

 

W międzyczasie wstawiamy soczewicę – do garnka z wodą spod grzybów dodajemy opłukaną pod zimną wodę soczewicę i dolewamy do niej jeszcze 2 szklanki wody. Wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod półprzykryciem do miękkości – soczewica może się nawet delikatnie rozgotować. Odcedzamy soczewicę na rzadkim sicie i zostawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie gdy składniki farszu stygną, przygotowujemy naleśniki – do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej, dodajemy sól, lubczyk i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki – możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki do uzyskania takiej konsystencji. Z gotowego ciasta pieczemy naleśniki.

 

Łączymy farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy dobrze solą i pieprzem. 

 

Gdy wszystko mamy gotowe, przygotowujemy krokiety. Na głęboki talerz wybijamy jajko, na płaski wysypujemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.

 

Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu – około 2 łyżki, i formujemy w wałek. Składamy każdego krokieta – najpierw zawijamy brzegi do środka, a następnie ciasto zwijamy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku, następnie panierujemy dokładnie w bułce i smażymy na oleju, aby były złociste z każdej strony. Upieczone odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.

 



1 thought on “Krokiety z grzybami i soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *