Łosoś tikka masala

Drukuj
06.02.2013   Magda

Rybka lubi pływać a najlepiej w aromatycznym, inspirowanym indyjskimi smakami sosie pomidorowym tikka masala. Pikantny, kremowy sos oraz delikatny, soczysty kawałek łososia ze skarmelizowaną skorupką na wierzchu jest dobrym pomysłem na prosty i szybki obiad lub wykwintną przystawkę.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z łososia po około 200g każdy 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala 
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 
  • puszka obranych, pokrojonych pomidorów 
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 
  • ½ pęczku zielonej pietruszki 
  • sól i pieprz

 

Filety łososia ostrym nożem czyścimy z łusek i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Układamy łososia skórą do dołu na przykrytą folią aluminiową blachę i obsypujemy solą i pieprzem z każdej strony.

 

Włączamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy pastę pomidorową – w miseczce mieszamy do połączenia się składników przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, pół łyżeczki przyprawy garam masala, pół łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę cukru. Gotową pastą smarujemy obficie wierzch filetów i wstawiamy je do piekarnika na około 15 minut.W międzyczasie przygotowujemy szybki sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy krojone pomidory, dodajemy pozostałe przyprawy – pół łyżeczki przyprawy garam masala, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę cukru i dusimy przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę, natkę pietruszki, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Gotowy sos wykładamy do głębokich talerzy a na wierz układamy upieczone kawałki łososia. Dekorujemy pietruszką i podajemy z ulubionym pieczywem lub z chlebkami pita.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.