Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z łososia po około 200g każdy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- puszka obranych, pokrojonych pomidorów
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- ½ pęczku zielonej pietruszki
- sól i pieprz
Filety łososia ostrym nożem czyścimy z łusek i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Układamy łososia skórą do dołu na przykrytą folią aluminiową blachę i obsypujemy solą i pieprzem z każdej strony.
Włączamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy pastę pomidorową – w miseczce mieszamy do połączenia się składników przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, pół łyżeczki przyprawy garam masala, pół łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę cukru. Gotową pastą smarujemy obficie wierzch filetów i wstawiamy je do piekarnika na około 15 minut.W międzyczasie przygotowujemy szybki sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy krojone pomidory, dodajemy pozostałe przyprawy – pół łyżeczki przyprawy garam masala, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę cukru i dusimy przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę, natkę pietruszki, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy sos wykładamy do głębokich talerzy a na wierz układamy upieczone kawałki łososia. Dekorujemy pietruszką i podajemy z ulubionym pieczywem lub z chlebkami pita.