Kurczak duszony w pomidorach, z zielonymi oliwkami

Drukuj
11.06.2018   Magda

Duszony w ten sposób kurczak, dzięki lekkiej kwasowości pomidorów, nabiera niesamowitej miękkości i soczystości. To danie nie mogłoby być lepsze, ale dodatek suszonych pomidorów i zielonych oliwek wynosi go na najwyższe poziomy smaku. Wszystkie te smaki przepełniają sos do którego polecam ugotowaną kaszę, ulubiony makaron lub świeże pieczywo – każdy dodatek jest dobry byleby tylko dobrze chłonął smakowity sos. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 podudzi z kurczaka ze skórą (około 1kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150ml czerwonego wina
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy spod pomidorów
  • 150g zielonych oliwek w zalewie
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ugotowany makaron lub kasza- u mnie bulgur
  • drobno posiekana natka pietruszki

 

Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę spod pomidorów. Umyte podudzia z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy odrobiną słodkiej czerwonej papryki i układamy skórą do dołu na rozgrzaną oliwę. Smażymy od strony skóry aż będzie mocno przyrumienione – w trakcie pieczenia polecam delikatnie poruszać podudziami, bo skóra potrafi przywrzeć do dna. Następnie obracamy mięso i smażymy na rumiano z drugiej strony. Usmażone mięso ściągamy na chwilę na talerz.

 

W międzyczasie gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa – marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnie drobną kostkę jak marchew i cebulę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając przez około 5 minut, aż delikatnie zmiękną. 

 

Na patelnię z warzywami wkładamy z powrotem kurczaka, dolewamy czerwone wino i gotujemy do chwili gdy płyn odparuje w połowie. Następnie, dodajemy puszkę pomidorów, którą następnie opłukujemy odrobiną wody i także dolewamy. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ogień. Suszone pomidory kroimy w większe kawałki i dodajemy na patelnię. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy danie pod półprzykryciem przez około 30-40 minut. 

 

Na 5 minut przed końcem duszenia do dania dodajemy oliwki z zalewą – słona zalewa doda smaku. Delikatnie mieszamy, próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Danie podajemy gorące z ulubionym dodatkiem – świetnie pasuje kasza, ale może być też ugotowany makaron lub nawet świeża bagietka. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *