Kurczak duszony w pomidorach, z zielonymi oliwkami

Drukuj
11.06.2018   Magda

Duszony w ten sposób kurczak, dzięki lekkiej kwasowości pomidorów, nabiera niesamowitej miękkości i soczystości. To danie nie mogłoby być lepsze, ale dodatek suszonych pomidorów i zielonych oliwek wynosi go na najwyższe poziomy smaku. Wszystkie te smaki przepełniają sos do którego polecam ugotowaną kaszę, ulubiony makaron lub świeże pieczywo – każdy dodatek jest dobry byleby tylko dobrze chłonął smakowity sos. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 podudzi z kurczaka ze skórą (około 1kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150ml czerwonego wina
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy spod pomidorów
  • 150g zielonych oliwek w zalewie
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ugotowany makaron lub kasza- u mnie bulgur
  • drobno posiekana natka pietruszki

 

Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę spod pomidorów. Umyte podudzia z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy odrobiną słodkiej czerwonej papryki i układamy skórą do dołu na rozgrzaną oliwę. Smażymy od strony skóry aż będzie mocno przyrumienione – w trakcie pieczenia polecam delikatnie poruszać podudziami, bo skóra potrafi przywrzeć do dna. Następnie obracamy mięso i smażymy na rumiano z drugiej strony. Usmażone mięso ściągamy na chwilę na talerz.

 

W międzyczasie gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa – marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnie drobną kostkę jak marchew i cebulę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając przez około 5 minut, aż delikatnie zmiękną. 

 

Na patelnię z warzywami wkładamy z powrotem kurczaka, dolewamy czerwone wino i gotujemy do chwili gdy płyn odparuje w połowie. Następnie, dodajemy puszkę pomidorów, którą następnie opłukujemy odrobiną wody i także dolewamy. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ogień. Suszone pomidory kroimy w większe kawałki i dodajemy na patelnię. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy danie pod półprzykryciem przez około 30-40 minut. 

 

Na 5 minut przed końcem duszenia do dania dodajemy oliwki z zalewą – słona zalewa doda smaku. Delikatnie mieszamy, próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Danie podajemy gorące z ulubionym dodatkiem – świetnie pasuje kasza, ale może być też ugotowany makaron lub nawet świeża bagietka. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *