Składniki (na 2-3 porcje):
- 6 podudzi z kurczaka ze skórą (około 1kg)
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 150ml czerwonego wina
- 10 suszonych pomidorów z oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy spod pomidorów
- 150g zielonych oliwek w zalewie
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ugotowany makaron lub kasza- u mnie bulgur
- drobno posiekana natka pietruszki
Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę spod pomidorów. Umyte podudzia z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy odrobiną słodkiej czerwonej papryki i układamy skórą do dołu na rozgrzaną oliwę. Smażymy od strony skóry aż będzie mocno przyrumienione – w trakcie pieczenia polecam delikatnie poruszać podudziami, bo skóra potrafi przywrzeć do dna. Następnie obracamy mięso i smażymy na rumiano z drugiej strony. Usmażone mięso ściągamy na chwilę na talerz.
W międzyczasie gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa – marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnie drobną kostkę jak marchew i cebulę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając przez około 5 minut, aż delikatnie zmiękną.
Na patelnię z warzywami wkładamy z powrotem kurczaka, dolewamy czerwone wino i gotujemy do chwili gdy płyn odparuje w połowie. Następnie, dodajemy puszkę pomidorów, którą następnie opłukujemy odrobiną wody i także dolewamy. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ogień. Suszone pomidory kroimy w większe kawałki i dodajemy na patelnię. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy danie pod półprzykryciem przez około 30-40 minut.
Na 5 minut przed końcem duszenia do dania dodajemy oliwki z zalewą – słona zalewa doda smaku. Delikatnie mieszamy, próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie podajemy gorące z ulubionym dodatkiem – świetnie pasuje kasza, ale może być też ugotowany makaron lub nawet świeża bagietka. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.