Łosoś pieczony w papilocie z oliwkami, dymką i pietruszką

Drukuj
28.09.2019   Magda

Smak łososia pieczonego w papilocie nie ma sobie równych – dzięki tej technice ryba wychodzi idealnie soczysta, pełna smaku i dusi się razem ze smakowitymi dodatkami. W tym zestawieniu proste dodatki tworzą świetną kompozycję z łososiem – wyraziste oliwki, soczyste cytryny, słodka dymka i pikantny szczypior, sama dobroć. Warto przygotować na wyjątkowy obiad albo podać gościom na wykwintnej kolacji.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 filety z łososia, każdy po około 250g
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 70g zielonych oliwek
  • 2 dymki – cebulka i szczypior
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy duże arkusze papieru do pieczenia. 

 

Filety z łososia dokładnie myjemy i jeśli na skórze są łuski, ostrym nożem je usuwamy. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Cytrynę porządnie szorujemy i kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na połówki, wrzucamy do miski. Cebulki dymki kroimy w krążki, to samo robimy ze szczypiorem – wrzucamy do oliwek. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wlewamy oliwę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.

 

Na środek każdego z arkuszy układamy na zakładkę, po 4 plasterki cytryny. Na nie układamy łososia, skórą do dołu. Od wierzchu doprawiamy go pieprzem. Przygotowaną wcześniej zieloną salsę dzielimy na pół i rozkładamy taką solidną porcję na każdy kawałek łososia. Zamykamy szczelnie saszetkę z papieru.

 

Sakiewki przekładamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. 

 

Po tym czasie łososia od razu podajemy. Pysznie smakuje podany ze świeżym pieczywem, który można zamaczać w sokach z pieczenia.

 



1 thought on “Łosoś pieczony w papilocie z oliwkami, dymką i pietruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *