Składniki (na 2 porcje):
- 500g marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 500ml gorącej wody
Do podania:
- kleksy jogurtu
- ulubione kiełki
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°. W tym czasie obieramy marchewki i cebulę. Marchewkę kroimy wzdłuż a następnie w 2-centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy na pół, a połówki na krzyż w duże kawałki.
Warzywa przekładamy na blachę, posypujemy przyprawą garam masala i skrapiamy olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, aby przyprawa pokryła dokładnie warzywa. Rozkładamy je równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy widelcem.
Upieczone warzywa przekładamy do miksera kielichowego, dodajemy gorącą wodę i miksujemy na bardzo gładki krem. Możemy dodać więcej wody jeśli lubimy rzadszą konsystencję. Możemy także zmiksować ją blenderem – przekładamy wtedy warzywa do wysokiego, wąskiego naczynia, dodajemy wodę i blendujemy na gładko.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli lubimy naprawdę gorącą, można ją podgrzać jeszcze na ogniu, ale taka z miksera też dalej mocno rozgrzewamy.
Gorącą zupę podajemy z kleksem gęstego jogurtu i jeśli lubimy, świetnie pasują do niej świeże, zielone kiełki.
Jadłbym 🙂 Tak bardziej na ostro, z grzankami albo grillowaną piersią kurczaka i świeżą kolendrą. O tak. Jest inspiracja. Dzięki 🙂
Wygląda przepięknie! Uwielbiam marchewki więc na pewno wypróbuję 🙂