Łosoś pieczony w cieście francuskim

Drukuj
21.12.2019   Magda

Soczystemu łososiowi niewiele trzeba aby był przepyszny. W tym przepisie postawiłam na zasadę im mniej tym lepiej i podkreśliłam łososia tylko tym co wydobywa jego pyszny smak. Jest to skórka z cytryny, koperek, sól i pieprz. A całość zapieczona jest w cudownie maślanym cieście francuskim. Tak niewiele, a tak wiele smaku na talerzach i tyle zachwytów z ust jedzących. Taki łosoś zdecydowanie poleca się na święta, zwłaszcza, że przygotowanie to chwila, a resztę wykonuje za nas piekarnik.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 filety z łososia – moje miały około 250g
  • skórka z połowy cytryny
  • pół łyżeczki suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtko do posmarowania ciasta

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Łososia myjemy, jeśli ma skórę do ostrym nożem zdzieramy łuski. Układamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Do startej skórki z cytryny dodajemy sól i nożem rozcieramy, aby uwolniła swoje olejki eteryczne. Dodajemy koperek i mieszamy. Rybę z wierzchu delikatnie nacieramy przygotowaną mieszanką cytrynowo-koperkową i doprawiamy do smaku pieprzem.

 

Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim filety, każdy osobno. Z każdej strony obcinamy ciasto tak aby został około centymetrowy brzeg. Odcięty kawałek ciasta odrobinę rozwałkowujemy i dzielimy na pół. Układamy na rybie, dociskamy brzegi ciasta palcem, a następnie widelcem. Nożem obcinamy brzegi aby były równe i ładnie się prezentowały.

 

Na wierzchu ciasta robimy wzór z małej łyżeczki, coś jakby łuski ryby. Nie martwmy się jeśli ozdabiając przebijemy ciasto, dobrze jest jak jest w cieście kilka otworów przez które będzie ulatywać para z pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Moje filety, w najgrubszym miejscu, miały około 2-2,5 centymetrów grubości. Taka ilość czasu była idealna, aby ryba się wypiekła, ale pozostała wciąż soczysta i różowa. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *