Papryka z farszem garam masala

Drukuj
08.10.2020   Magda

Faszerowane papryki, no cóż, w każdej ilości i o każdej porze 🙂 Uwielbiam je nie tylko jeść ale także przygotowywać. Bardzo fajnie się sprawdzają jako forma podzielnego dania – jedna na głowę, a gdy ktoś bardziej głodny to dostaje paprykę gigant. W tym przepisie użyłam zestawy składników i przyprawę która bardzo przemawia do mojego serca i super pasuje ze słodką, pieczoną papryką. Garam masala to mieszanka aromatycznych przypraw, którą w tym wypadku skomponowałam z wegańskim farszem na bazie kuskusu, ciecierzycy i soczewicy. Ten zestaw jest bardzo sycący i pyszny, koniecznie wypróbujcie.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 duże czerwone papryki
  • puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki kaszki kuskus
  • 1/2 szklanki czerwonej ciecierzycy
  • łyżka przyprawy garam masala
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka i jeszcze trochę oliwy do skropienia

Do podania:

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. 

 

Przygotowujemy papryki – myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i białe błony ze środka. Układamy je na blaszce do pieczenia, rozcięciem do góry. Posypujemy odrobiną soli i pieprzem, skrapiamy z wierzchu odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

 

W tym czasie przygotowujemy farsz – czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy na nią cebulę. Szklimy cebulę, często mieszając około 2-3 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz przyprawę garam masala i przesmażamy, cały czas mieszając, przez minutę. Do tego wsypujemy soczewicę, wlewamy passatę pomidorową i około szklanki zimnej wody. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę oraz kuskus – suchy, nie ugotowany. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Po 20 minutach pieczenia, wyciągamy papryki z piekarnika, ale nie wyłączamy go. Podpieczone papryki nadziewamy solidnie przygotowanym farszem i wstawiamy do ponownego pieczenia na około 15 minut.

 

W międzyczasie możemy przygotować sos tahini zgodnie z linkiem podanym w przepisie, pokroić na piórka czerwoną cebulę i posiekać z grubsza pietruszkę.

 

Upieczone papryki są gotowe do podania. Pyszne są polane sosem, z piórkami ostrej cebuli i natką dla świeżości. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.