Składniki (na 3 porcje):
- 3 duże czerwone papryki
- puszka ciecierzycy
- 4 łyżki kaszki kuskus
- 1/2 szklanki czerwonej ciecierzycy
- łyżka przyprawy garam masala
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka passaty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka i jeszcze trochę oliwy do skropienia
Do podania:
- kremowy sos tahini
- posiekana natka pietruszki
- 1 mała czerwona cebula
Nastawiamy piekarnik na 200°.
Przygotowujemy papryki – myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i białe błony ze środka. Układamy je na blaszce do pieczenia, rozcięciem do góry. Posypujemy odrobiną soli i pieprzem, skrapiamy z wierzchu odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz – czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy, a następnie wrzucamy na nią cebulę. Szklimy cebulę, często mieszając około 2-3 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz przyprawę garam masala i przesmażamy, cały czas mieszając, przez minutę. Do tego wsypujemy soczewicę, wlewamy passatę pomidorową i około szklanki zimnej wody. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę oraz kuskus – suchy, nie ugotowany. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po 20 minutach pieczenia, wyciągamy papryki z piekarnika, ale nie wyłączamy go. Podpieczone papryki nadziewamy solidnie przygotowanym farszem i wstawiamy do ponownego pieczenia na około 15 minut.
W międzyczasie możemy przygotować sos tahini zgodnie z linkiem podanym w przepisie, pokroić na piórka czerwoną cebulę i posiekać z grubsza pietruszkę.
Upieczone papryki są gotowe do podania. Pyszne są polane sosem, z piórkami ostrej cebuli i natką dla świeżości.