Składniki (na 1 porcje):
- 150-gramowy filet z łososia
- 1 średni ziemniak
- pół średniej cukinii
- 2 plasterki cytryny
- 3-4 gałązki koperku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia.
Ziemniaka obieramy i myjemy, cukinię także dokładnie myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw albo nożem kroimy ziemniaki w bardzo cieniutkie talarki. Cukinię kroimy w nieco grubsze plasterki.
Łososia myjemy, ostrym nożem zdrapujemy łuski ze skóry jeśli kupiliśmy ze skórą. Umytego łososia dokładnie osuszamy.
Na środek papieru układamy warstwę ziemniaków – układamy plasterki na delikatną zakładkę. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy równomiernie łyżką oliwy. Na ziemniaki układamy warstwę z plastrów cukinii – 2 rzędy ułożone na lekko zakładkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Na sam wierzch układamy filet łososia, skórą do dołu. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Na łososia układamy plasterki cytryny, a na całość gałązki koperku.
Dłuższe brzegi papieru składamy razem szczelnie, zostawiając odrobinę luzu od wierzchu łososia, aby para mogła się dobrze rozchodzić wewnątrz paczuszki. Boczne brzegi także ciasno skręcamy.
Szczelnie zamkniętą paczuszkę układamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut – długość pieczenia zależy od grubości filetu ryby – ja miałam gruby na 2cm, więc piekłam 20 minut.
Gotową, gorącą porcję układamy zawiniętą w papilocie na talerzu, otwieramy i przed wbiciem widelca rozkoszujemy się smakowitym aromatem.